Stručnjak za mrežu i baze podataka

Što stručnjak za baze podataka i mreže radi?

Dizajnira, razvija, kontrolira, održava i podržava optimalne performanse i sigurnost sustava informacijske tehnologije i infrastrukture, uključujući baze podataka, hardver i softver, mreže i operativne sustave.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Pročitaj

Poslovne vještine

Pročitaj

Dodatne vještine

Pročitaj

Soft vještine

Pročitaj

Kako se educirati za poslove budućnosti?

Brzi i dostupni online programi svjetskih sveučilišta za stjecanje uvida u područje

Koncepti i dizajn sustava baza podataka

Program Sveučilišta Georgia Tech (151. - 200. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) nudi mogućnost stjecanja uvida u područja izrade i dizajna sustava baza podataka. Polaznicima će biti pružena znanja iz konceptualizacije, izrade i upravljanja različitim modelima baza podataka. Traje 16 tjedana i besplatan je.

Prijavi se

Uvod u baze podataka

Program tvrtke Meta nudi mogućnost stjecanja uvida u osnove sustava baza podataka. Polaznici će dobiti znanje potrebno za razumijevanje načina funkcioniranja sustava baza podataka te za planiranje i realizaciju manjeg projekta izrade sustava baze podataka. Traje 27 sati, a cijena je 49 USD mjesečno.

Prijavi se

Bitovi i bajtovi računalnog umrežavanja

Googleov program nudi edukaciju iz područja računalnog umrežavanja. Cjelokupni pregled računalnog umrežavanja, od osnova modernih tehnologija umrežavanja i protokola do praktične primjene i tehničkih svojstava sustava, dostupan je polaznicima kroz program podijeljen u 6 lekcija. Traje 27 sati, a cijena je 39 USD mjesečno.

Prijavi se

ALGEBRA: Cjelovita priprema za vještine i karijere budućnosti

Administrator baza podataka

U ovom programu usavršit ćete se u svim elementima administracije baza podataka, od upoznavanja s tehnologijom, do naprednog korištenja SQL programskog jezika i korištenja alata za izradu korisničkog sučelja. Traje 3 - 6 mjeseci, ovisno o dinamici nastave.

Prijavi se

CompTIA Network+

Tehničke vještine potrebne za sigurno uspostavljanje, održavanje i rješavanje problema mrežne infrastrukture. Obuhvaća domenu žičanih i bežičnih mreža osiguravajući znanje i vještine potrebne za podršku mrežama na bilo kojoj platformi.

Prijavi se

Oracle Database Administration

U ovom treningu naučit ćete o arhitekturi baza podataka te usvojiti znanje i vještine potrebne za učinkovito upravljanje i održavanje Oracle baze podataka 19c bez obzira nalazi li se u vašim prostorijama (engl. on-prem) ili u Oracle Public Cloud-u.

Prijavi se

Nove značajke Oracle baze podataka

Tijekom treninga ćete razumjeti koncept, prednosti, konfiguraciju i korištenje novih značajki i poboljšanja u cjelokupnom području baze podataka, a osobito u području sigurnosti, dostupnosti, performansi, dijagnostike, dijeljenja, big data i skladištenja podataka.

Prijavi se

Oracle PL/SQL Osnove

Ovim treningom naučit ćete kako programirati Oracle bazu podataka pomoću programskog jezika PL/SQL tako da ćete istražiti osnovnu sintaksu, strukturu i značajke jezika. Trening je temelj za PL/SQL programiranje omogućujući napredovanje od uvodnih tema do naprednog dizajna i programiranja aplikacija te konačno do pisanja složenih aplikacija visokih performansi. Polaznici će naučiti kako koristiti programske jedinice pohranjene u bazi podataka kao što su procedure, funkcije, paketi i okidači baze podataka.

Prijavi se

Oracle PL/SQL Napredni

Ovim treningom usvojit ćete vještine potrebne za korištenje naprednih značajki PL/SQL-a koje će vam omogućiti napredan dizajn i programiranje do razine složenih aplikacija visokih performansi. Tijekom treninga PL/SQL Advanced naučit ćete kako pametno dizajnirati i podesiti PL/SQL za interakciju i integraciju s bazama podataka i drugim aplikacijama.

Prijavi se

Oracle Program sa PL/SQL

Ovaj je trening uvod u programiranje Oracle baze podataka korištenjem programskog jezika PL/SQL na način da se tijekom treninga usvajaju znanja i vještine o sintaksi, strukturi i funkciji jezika. Fokus ovog treninga bit će na korištenju pohranjenih programskih jedinica u bazi podataka kao što su procedure, funkcije, paketi i trigeri. Također su objašnjene i demonstrirane nove funkcije uvedene s najnovijim verzijama Oracle baze podataka.

Prijavi se

Oracle SQL podešavanje

Tijekom treninga usvojit ćete vještine potrebne za pisanje dobro podešenih SQL izjava prikladnih za Oracle bazu podataka. Dobar dizajn i kreativnost u rješavanju i analiziranju problema, kao i pravilno korištenje tehničkih alata za sprječavanje i otkrivanje problema, sastavni su dijelovi ovog treninga. Problemi sa slabim performansama najčešće su posljedica loše optimiziranih aplikacija, a ne Oracle baza podataka ili infrastrukture.

Prijavi se

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u javnom sektoru i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Ratko Mutavdžić

Microsoft

Direktor za tehnologiju za srednju i istočnu Europu

Vedrana Pribičević

Zagrebačka škola ekonomije i managementa

Profesorica ekonomije

Hrvoje Balen

Visoko učilište Algebra

Član uprave

Anđela Šimunac

SELECTIO

Voditeljica projekata regrutacije i selekcije

Stručnjak odgovara

Ivan Kocijan

Porsche Digital Croatia

Engineering manager

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

Važno je izabrati fakultet koji vas zanima, a na kojem ćete steći zaista dobre osnove, poput FER-a ili PMF-a. Kolegiji koji se bave bazama podataka, naprednim modelima i komunikacijskim mrežama pružit će vam potrebna znanja. Vrijeme studiranja iskoristite za izgradnju osnova, pratite trendove i promjene te se educirajte kvalitetnim online tečajevima. Također, pratite i priključite se različitim grupama koje okupljaju ove stručnjake i ne propuštajte talkove i konferencije.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Vještine izgrađujte s pomoću mentoriranja starijih kolega, ali i radom na projektima s različitim i kompleksnim zahtjevima. Postoji gomila različitih vrsta i različitih implementacija baza podataka, a svaka donosi svoju problematiku. Prikupite široko znanje radom na velikim i distribuiranim bazama podataka. Naravno, formalno učenje i dalje je bitno. Slušajte online tečajeve i učite!

Iz medija