Autoindustrija

Do 2030. u Europi će 55% novoprodanih automobila biti električno, a 40% prijeđenih kilometara pripast će autonomnim vozilima. Autoindustrija je jedna od onih industrija koje prolaze značajnu transformaciju, a budućnost su električna, autonomna, dijeljena i povezana vozila, koja će svake godine doživjeti update. Pokazuje to analiza konzultantske kuće PwC.

'U idućih nekoliko godina svjedočit ćemo ubrzanoj transformaciji automobilske industrije. Dok značajke kao što su ABS ili kontrola proklizavanja postaju sigurnosni standard, lepeza dodatne opreme uvelike će prijeći iz fizičkog oblika u digitalni. Želite drugačiji izgled kontrolne ploče u svojem automobilu? Nema problema, moći ćete direktno iz vozila izabrati i kupiti izgled i funkcionalnosti svoje kontrolne ploče. Sami ćete odabrati značajke infotainment sustava za informiranje i zabavu prema osobnim interesima, od načina prikazivanja brzine ili vremenske prognoze do zabave. Proizvođači ulažu velike napore u razvoj softvera i nije nemoguće da će u bliskoj budućnosti krenuti s godišnjim predstavljanjem novih značajki, upravo onako kako to rade tehnološke kompanije, za razliku od današnjih ciklusa modela u autoindustriji, koji traju od tri do pet godina.',

Ivan Kocijan

Porsche Digital Croatia

Engineering manager

10 zanimanja budućnosti

Zanimanja u padu

Službenik za unos podataka

Administrativni i izvršni tajnik

Službenik za računovodstvo, knjigovodstvo i obračun plaća

Službenik za inventuru i vođenje zaliha

Blagajnik

Radnik u montaži i tvornici

Računovođa i revizor

Prodajni zastupnici, veleprodaja i manufaktura

Terenski prodavač

Poljoprivredni inspektor

EKSKLUZIVNI SPECIJAL: POGLED U SVIJET LJUDI KOJI VEĆ DANAS RADE NA POSLOVIMA BUDUĆNOSTI

Ovo su priče o ljudima koji svojim znanjem pomiču granice, rade s najnovijim tehnologijama na inovativnim proizvodima i uslugama te su pokretači transformacije u svojim industrijama.
Evo kako svatko od nas može steći vještine za poslove budućnosti!

Ana Bikić Ana Bikić

Ana proizvodi dijelove za automobile budućnosti: “Ove vještine sam morala svladati za taj posao”

“U okruženju koje se stalno mijenja presudno je biti u skladu sa svjetskim trendovima. U autoindustriji kontinuirano obrazovanje je presudno kako bi išli u korak s tehnologijom, a kasnije i s vještinama koje vas kvalificiraju kao vrlo vrijedan i rijedak kadar”

Ana Bikić

AD Plastik Grupa

Inženjerka razvoja proizvoda

Industrija: Autoindustrija

Pročitaj reportažu