Računalni biolog

Što računalni biolog radi?

Koristi vještine podatkovnih znanosti, matematike i statistike te ih primjenjuje ih u području znanosti o životu, pri analizi i modeliranju kvantitativnih bioloških podataka. Posebno proučava procese na staničnoj razini, koristeći visokoprotočne eksperimentalne pokuse poput sekvenciranja DNK, RNK, metaboličkog uzorkovanja i slično kao izvor visokodimenzionalnih kompleksnih podataka koji pružaju uvid u funkcioniranje živog svijeta. Primjenjuje prikupljene spoznaje i podatkovne modele u biomedicini, za dijagnostiku i prevenciju nasljednih i okolišem uvjetovanih bolesti. Sudjeluje u postupku razvoja novih dijagnostičkih postupaka i lijekova u eri precizne (personalizirane) medicine.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Pročitaj

Poslovne vještine

Pročitaj

Dodatne vještine

Pročitaj

Soft vještine

Pročitaj

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u zdravstvu i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Kristian Vlahoviček

Prirodoslovno-matematički fakultet

Profesor računalne biologije

Marija Čepo

SELECTIO

Voditeljica projekata regrutiranja i selekcije

Hajdi Ćenan

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju CroAi

Potpredsjednica

Mirko Sužnjević

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Docent, Zavod za telekomunikacije

Stručnjak odgovara

Kristian Vlahoviček

Prirodoslovno-matematički fakultet

Profesor računalne biologije

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

Važno je naučiti kako pohraniti i kvantitativnim pristupom analizirati i opisati (modelirati) biomedicinske podatke koji su zbog ograničenja eksperimentalnih uvjeta po definiciji često manjkavi, manje točni ili nedovoljno strukturirani. U tom je procesu izuzetno važno poznavanje domene znanosti o životu odakle podaci dolaze, a zatim i poznavanje tehnika i vještina kvantitativne analize podataka i strojnog učenja na podacima. Posljednje su desetljeće u svijetu i kod nas razvijeni kurikulumi iz bioinformatike i računalne biologije koji pružaju polaznicima dovoljno znanja i vještina da krenu u ovom smjeru te povežu biologiju i računalne znanosti.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Kao i u svakoj drugoj sferi, najbolje iskustvo stječe se učenjem u radu na specifičnom problemu. Povežite se s nekom istraživačkom skupinom koja se bavi računalnom biologijom ili tvrtkom koja primjenjuje računalnu biologiju u razvoju proizvoda ili usluga te učite kao 'šegrt'. Tako ćete najbolje uvidjeti gdje su vaše rupe u znanju i potrebnim vještinama, ali čete ih i najbrže popuniti koristeći znanje i iskustvo ljudi koji se time već bave.

Iz medija