Učitelj strukovnih predmeta

Što učitelj strukovnih predmeta radi?

Učitelj strukovnog obrazovanja, poznat i kao učitelj karijere i tehničkog obrazovanja, podučava učenike u praktičnim vještinama karijere u srednjim, javnim i privatnim obrazovnim institucijama. Cilj učitelja u karijeri i tehničkom obrazovanju jest osposobiti učenike vještinama i alatima koji su im potrebni za bavljenje određenim zanimanjem.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i korištenja programa, alata i sustava uglavnom iz tehnoloških, računalnih i mehaničkih područja.

Pročitaj

Poslovne vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i primjene metodologija, standarda i procesa u organizaciji i upravljanju poslovnim zadacima.

Pročitaj

Dodatne vještine

Specifična znanja o procesima, protokolima, direktivama ili proizvodima koja su povezana s određenom industrijom i potrebna su za uspješno poslovanje u tom sektoru.

Pročitaj

Soft vještine

Osobne karakteristike i ponašanja koja omogućavaju učinkovitu i skladnu interakciju te rad u specifičnom poslovnom okruženju.

Pročitaj

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u obrazovanju i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Hrvoje Džapo

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Voditelj Centra karijera

Neven Vrček

Fakultet organizacije i informatike

Istraživač i predavač

Vedrana Pribičević

Zagrebačka škola ekonomije i managementa

Profesorica ekonomije

Tanja Prekodravac

SELECTIO

Direktorica organizacijskog dizajna i razvoja

Stručnjak odgovara

Vedrana Pribičević

Zagrebačka škola ekonomije i managementa

Profesorica ekonomije

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

STEM fakulteti imaju i smjerove koji su namijenjeni edukaciji, a posljednjih su godina nepravedno zapostavljeni. Ako niste tipičan inženjer, nego ste više ekstrovertirani i volite raditi s ljudima, posao nastavnika može biti iznimno ispunjujuć. Za uspjeh je najbitnije znati prepoznati i motivirati talente.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Ako vam je dosta samotnog programiranja za računalom i želite svojem životu dati smisao tako da počnete podučavati, za početak ponudite svoju pomoć učenicima koji imaju problema s tehničkim predmetima. Tako ćete brzo saznati je li to posao za vas, a ako shvatite da jest, za inspiraciju na YouTubeu možete pratiti kanale profesora koji na zabavan i moderan način učenicima tumače gradivo.

Iz medija