Inženjer za razvoj softvera i aplikacija

Što inženjer za razvoj softvera i aplikacija radi?

Dizajnira ili poboljšava računalni softver. Nadgleda cijeli proces razvoja softvera. Analizira potrebe kupaca ili korisnika, dizajnira programe, piše kod ili daje upute računalnim programerima, testira dizajn i dokumentira programe. Može se specijalizirati za dizajn računalnih aplikacija ili računalnih sustava.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Pročitaj

Poslovne vještine

Pročitaj

Dodatne vještine

Pročitaj

Soft vještine

Pročitaj

Kako se educirati za poslove budućnosti?

Brzi i dostupni online programi svjetskih sveučilišta za stjecanje uvida u područje

Harvard CS50 Uvod u računalne znanosti

Program Sveučilišta Harvard (1. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) polaznicima omogućava stjecanje osnovnih znanja u području računalnih znanosti i programiranja. Edukacija potiče polaznike na algoritamski način razmišljanja radi rješavanja problema u područjima kao što su software inženjering, dizajn web stranica i kibernetička sigurnost. Program je besplatan i traje približno 120 sati, a službeni certifikat plaća se 149 USD.

Prijavi se

Java programiranje i osnove softverskog inženjerstva

Program Sveučilišta Duke (31. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) nudi mogućnost uvida u područja Java programiranja, softverskog inženjeringa i izrađivanja algoritama. Edukacija upoznaje polaznika s ključnim konceptima programiranja, pisanjem programskog koda za rješavanje kompleksnih problema i popravljanjem grešaka u programskom kodu. Traje 80 sati, a cijena je 49 USD mjesečno.

Prijavi se

Osnove programiranja s JavaScriptom, HTML-om i CSS-om

Program Sveučilišta Duke (31. mjesto prema Šangajskoj listi 2022.) nudi mogućnost stjecanja uvida u korištenje HTML-a, CSS-a i JavaScripta za web razvoj. Polaznik po završetku edukacije primjenjuje stečeno znanje razvojem vlastite interaktivne web stranice. Program traje 33 sata, a cijena je 49 USD mjesečno.

Prijavi se

ALGEBRA: Cjelovita priprema za vještine i karijere budućnosti

Oracle Database Administration

U ovom treningu naučit ćete o arhitekturi baza podataka te usvojiti znanje i vještine potrebne za učinkovito upravljanje i održavanje Oracle baze podataka 19c bez obzira nalazi li se u vašim prostorijama (engl. on-prem) ili u Oracle Public Cloud-u. Traje 40 sati.

Prijavi se

Nove značajke Oracle baze podataka

Tijekom treninga razumjet ćete koncept, prednosti, konfiguraciju i korištenje novih značajki i poboljšanja u cjelokupnom području baze podataka, a osobito u području sigurnosti, dostupnosti, performansi, dijagnostike, dijeljenja, big data i skladištenja podataka.

Prijavi se

Oracle PL/SQL Osnove

Ovim treningom naučit ćete kako programirati Oracle bazu podataka pomoću programskog jezika PL/SQL tako da ćete istražiti osnovnu sintaksu, strukturu i značajke jezika. Trening je temelj za PL/SQL programiranje omogućujući napredovanje od uvodnih tema do naprednog dizajna i programiranja aplikacija te konačno do pisanja složenih aplikacija visokih performansi. Polaznici će naučiti kako koristiti programske jedinice pohranjene u bazi podataka kao što su procedure, funkcije, paketi i okidači baze podataka.

Prijavi se

Oracle Program sa PL/SQL

Ovaj je trening uvod u programiranje Oracle baze podataka korištenjem programskog jezika PL/SQL na način da se tijekom treninga usvajaju znanja i vještine o sintaksi, strukturi i funkciji jezika. Fokus ovog treninga bit će na korištenju pohranjenih programskih jedinica u bazi podataka kao što su procedure, funkcije, paketi i trigeri. Također su objašnjene i demonstrirane nove funkcije uvedene s najnovijim verzijama Oracle baze podataka.

Prijavi se

Oracle SQL podešavanje

Tijekom treninga usvojit ćete vještine potrebne za pisanje dobro podešenih SQL izjava prikladnih za Oracle bazu podataka. Dobar dizajn i kreativnost u rješavanju i analiziranju problema, kao i pravilno korištenje tehničkih alata za sprječavanje i otkrivanje problema, sastavni su dijelovi ovog treninga. Problemi sa slabim performansama najčešće su posljedica loše optimiziranih aplikacija, a ne Oracle baza podataka ili infrastrukture.

Prijavi se

Java programiranje

Tijekom treninga usvojit ćete nove vještine i znanje koje će vam osigurati konkurentsku prednost, naučit ćete najbolje prakse u objektno orijentiranim i funkcionalnim paradigmama, kako izgraditi visoko funkcionalne, pouzdane, prijenosne i sigurne aplikacije.

Prijavi se

Napredno Java programiranje

Ovim treningom polaznici s osnovnim znanjem Java programskog jezika će se upoznati sa naprednijim konceptima Java programiranja. Tijekom treninga usvojit ćete vještine i znanja potrebne za razvijanje klijent-server aplikacija koristeći API pakete java.net i java.rmi. Također, velika pažnja posvećena je i poglavljima višenitnosti te programskim mogućnostima parsiranja XML dokumenata. Važno poglavlje za razumijevanje mnogih procesa u funkcioniranju programskih rješenja je i upoznavanje i korištenje refleksijskog okvira.

Prijavi se

Uvod u programiranje s Pythonom

Ovim treningom upoznat ćete se s programskim jezikom Python koji vam može omogućiti brzi početak rada s Pythonom ili kao temelj za daljnje učenje. Tijekom treninga naučit ćete elemente jezika Python 3 i razvojne strategije stvaranjem cjelovitog programa koji izvodi širok raspon operacija na različitim tipovima podataka, strukturama i objektima, implementira programsku logiku kroz uvjetne naredbe i petlje, strukturira kod za ponovnu upotrebu kroz funkcije, klase i module, čita i piše datoteke i obrađuje uvjete pogreške.

Prijavi se

Napredni Oracle PL/SQL

Ovim treningom usvojit ćete vještine potrebne za korištenje naprednih značajki PL/SQL-a koje će vam omogućiti napredan dizajn i programiranje do razine složenih aplikacija visokih performansi. Tijekom treninga PL/SQL Advanced naučit ćete kako pametno dizajnirati i podesiti PL/SQL za interakciju i integraciju s bazama podataka i drugim aplikacijama.

Prijavi se

Oracle APEX

Oracle APEX je low-code razvojna platforma koja omogućava izradu skalabilnih, sigurnih poslovnih aplikacija koje se mogu implementirati u bilo koju poslovnu okolinu. Ovim treningom polaznici stječu vještine potrebne za razvoj web aplikacija usmjerenih na bazu podataka. Koristeći APEX, programeri mogu brzo razviti i implementirati privlačne aplikacije koje rješavaju stvarne probleme i pružaju trenutnu vrijednost.

Prijavi se

Python Osnove

Tijekom treninga usvojit ćete osnovne koncepte programiranja u Pythonu, naučit ćete pisati programe koji komuniciraju s korisnikom putem tekstualnog terminala, kreirat ćete jednostavne igre, bazirane na generiranju slučajnih brojeva (RNG metoda), provoditi simulaciju inteligentnog razgovora s računalnim programom, pisati funkcije koje prihvaćaju bilo koji broj argumenata te kreirati program koji kriptira poruke i program koji probija šifrirane poruke.

Prijavi se

Python programiranje: napredno

Python je i dalje popularan programski jezik, možda zahvaljujući svojoj sposobnosti da obavi puno posla u nekoliko redaka koda i svojoj svestranosti. Python je koristan za razvoj prilagođenih softverskih alata, aplikacija, web usluga i aplikacija u oblaku. Ovim treningom nadogradit ćete svoje osnovne vještine Pythona učeći naprednije teme kao što su uzorci objektno orijentiranog programiranja, razvoj grafičkih korisničkih sučelja, upravljanje podacima, niti, testiranje jedinica te stvaranje i instaliranje paketa i izvršnih aplikacija.

Prijavi se

PL-100: Microsoft Power Platform App Maker

Tijekom treninga polaznici će koristeći Microsoft Power Platform naučiti kreirati aplikacije pomoću low-code tehnika s ciljem pojednostavnjenja, automatizacije i transformacije poslovnih zadataka i procesa. Osim toga, polaznici će uvježbati programerske vještine stvaranjem end-to-end rješenja koja uključuju Microsoft Dataverse bazu podataka, Power Apps Canvas aplikaciju i Power Automate. App Maker stvara i provodi poslovne procese, strukturira digitalnu zbirku informacija, poboljšava učinkovitost repetitivnih zadataka i automatizira poslovne procese.

Prijavi se

Python developer

Program orijentiran na razvoj developera koji je usmjeren na korisnike, korisničko iskustvo, upotrebljivost i pristupačnost. Polaznici će dobiti uvid u osnovna znanja kako bi mogli sudjelovati u tržištu rada u navedenom području. Traje 3-6 mjeseci, ovisno o dinamici nastave.

Prijavi se

Specijalist za umjetnu inteligenciju i strojno učenje

Polaznici će naučiti izrađivati moderne aplikacije za android operacijski sustav koristeći Kotlin programski jezik i Android SDK. Na nizu projekata i aplikacija naučit će koristiti moderne tehnike i principe programiranja android aplikacija.Traje 3 - 6 mjeseci, ovisno o dinamici nastave.

Prijavi se

ASP.NET developer

Sveobuhvatna edukacija koja omogućava stjecanje znanja za planiranje, razvoj i implementaciju web aplikacija. Osiguravaju se smjernice kako odrediti prioritete za rješavanje logičkih i tehničkih problema, na koji način razviti sadržajne kritike te kako osigurati da programski kôd ispunjava i prati važeće standarde kompatibilnosti s web preglednicima, uređajima ili operativnim sustavima. Traje 3 - 6 mjeseci, ovisno o dinamici nastave.

Prijavi se

Back-end developer na PHP-u

U ovom programu polaznici će samostalno napisati, testirati i dokumentirati program u zadanom programskom jeziku i razvojnoj okolini. Samostalno će kreirati SQL upite za rad s bazama podataka te programski povezati baze podataka s programima. Traje 3 - 6 mjeseci, ovisno o dinamici nastave.

Prijavi se

Front-end developer

Program namijenjen svima koji žele uroniti u svijet između dizajnera i programera te žele doprinijeti korisničkom iskustvu. Traje 3 - 6 mjeseci, ovisno o dinamici nastave.

Prijavi se

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u naprednoj proizvodnji i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Matija Kopić

Gideon Brothers

Osnivač i CEO

Hrvoje Džapo

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Voditelj Centra karijera

Vedrana Pribičević

Zagrebačka škola ekonomije i managementa

Profesorica ekonomije

Tanja Prekodravac

SELECTIO

Direktorica organizacijskog dizajna i razvoja

Stručnjak odgovara

Ratko Mutavdžić

Microsoft

Direktor za tehnologiju za srednju i istočnu Europu

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

Najbitnije je odabrati tehnološku domenu i platforme na kojima želite stvarati softver i aplikacije – je li to domena startupa ili razvoj softvera unutar velikih organizacija? Želite li raditi rješenja za tvrtke ili web stranice? Nakon toga, internet vam je za početak najbolji prijatelj – sve je već objašnjeno ili prikazano, odnosno imate nekoga koga možete kontaktirati.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Kao i za one koji tek počinju, i za one koji već rade vrijedi ista preporuka – sve im je dostupno, samo trebaju pronaći vremena za učenje. Dobro je što je većina informacija danas pripremljena tako da ih možete usvajati i isprobavati u malim dozama, pa čak i naučiti kako programirati na vlastitom računalu putem preglednika.

Iz medija