Specijalist za kibernetičku sigurnost

Što specijalist za kibernetičku sigurnost radi?

Dizajnira sustave koji štite sigurnost povjerljivih podataka o klijentima ili pojedincima. Ispituje računalne sustave, identificira slabe točke u sigurnosti, razvija i implementira nove sustave, nadgleda i odgovara na sigurnosne probleme.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i korištenja programa, alata i sustava uglavnom iz tehnoloških, računalnih i mehaničkih područja.

Pročitaj

Poslovne vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i primjene metodologija, standarda i procesa u organizaciji i upravljanju poslovnim zadacima.

Pročitaj

Dodatne vještine

Specifična znanja o procesima, protokolima, direktivama ili proizvodima koja su povezana s određenom industrijom i potrebna su za uspješno poslovanje u tom sektoru.

Pročitaj

Soft vještine

Osobne karakteristike i ponašanja koja omogućavaju učinkovitu i skladnu interakciju te rad u specifičnom poslovnom okruženju.

Pročitaj

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u u financijskoj industriji i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Nikola Škorić

Electrocoin

Osnivač i CEO

Hrvoje Balen

Visoko učilište Algebra

Član uprave

Dejan Donev

Erste banka

Direktor digitalnog poslovanja

Tanja Prekodravac

SELECTIO

Direktorica organizacijskog dizajna i razvoja

Stručnjak odgovara

Hrvoje Balen

Visoko učilište Algebra

Član Uprave

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

Nove tehnologije i sve bolja povezanost neprestano otvaraju nove prilike napadačima, pa je neprestano usavršavanje u ovoj 'igri mačke i miša' imperativ. Namjerno ovo ne bih zvao zanimanjem jer je riječ o pozivu za koji treba biti spreman svakodnevno učiti nove stvari. Mladima bih preporučio da započnu s redovnim preddiplomskim studijem računarstva, a da se nakon toga odluče za diplomski iz sistemskog inženjerstva ili kibernetičke sigurnosti.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Za one koji već rade, i dalje postoji opcija izvanrednog studiranja izvan radnog vremena, a za one s malo više predznanja postoji niz fantastičnih seminara ili usavršavanja koja se provode u učionicama, hibridno u mentorskom formatu ili online uživo. Algebra već godinama jedina provodi edukacije i certifikacijske ispite za Certified Ethical Hackera, Certified Network Defendera, Computer Hacking Forensic Investigatora ili Certified Security Analysta / Licenced Penetration Testera. Uz ovakva školovanja zbog dinamike stvari nužno je koristiti razne online izvore školovanja, kako od samih softverskih vendora tako i otvorenih platformi.

Iz medija