Specijalist za umjetnu inteligenciju i strojno učenje

Što specijalist za umjetnu inteligenciju i strojno učenje radi?

Softverski stručnjak s jakim matematičkim predznanjem i znanjem kodiranja. Ključne su mu odgovornosti dizajn i razvoj sustava za strojno učenje i duboko učenje, izvođenje testova i eksperimenata strojnog učenja te primjena odgovarajućih algoritama. Stalno prati i primjenjuje trendove najnovijih tehnologija i algoritama u domeni strojnog i dubokog učenja.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Pročitaj

Poslovne vještine

Pročitaj

Dodatne vještine

Pročitaj

Soft vještine

Pročitaj

Kako se educirati za poslove budućnosti?

Brzi i dostupni online programi svjetskih sveučilišta za stjecanje uvida u područje

Strojno učenje A-Z™: AI, Python & R + ChatGPT Bonus [2023]

Program dostupan na platformi Udemy nudi edukaciju u području kreiranja algoritama strojnog učenja. Polaznici će tijekom programa steći znanje potrebno za svladavanje strojnog učenja u programskim jezicima Python i R, što će im omogućiti izradu robusnih modela strojnog učenja, provođenje naprednih analiza i razumijevanje modela učenja - podržanog učenja (Reinforcement Learning), dubokog učenja (Deep Learning) i NLP-a (Natural Language Processing / obrada prirodnog jezika). Program traje 42 sata, a cijena je 94,99 EUR.

Prijavi se

Nadzirano strojno učenje: regresija i klasifikacija

Program tvrtke DeepLearning.AI i sveučilišta Stanford (2. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) nudi mogućnost uvida u osnove strojnog učenja. Tijekom edukacije polaznici će usvojiti znanje potrebno za izradu i trening modela strojnog učenja specijaliziranih za zadatke predviđanja i binarne klasifikacije. Modeli se izrađuju pomoću programskog jezika Python. Program traje 33 sata, a plaća se 49 USD mjesečno.

Prijavi se

Umjetna inteligencija za svakoga

Program tvrtke DeepLearning.AI (vodeće tvrtke u području obrazovanja koja razvija globalnu zajednicu talenata u području umjetne inteligencije) nudi mogućnost stjecanja znanja u području umjetne inteligencije za početnike. Tijekom programa polaznici će se upoznati s ključnom terminologijom, mogućnostima umjetne inteligencije te etičkim i društvenim kontekstom. Program je besplatan i traje 10 sati, a službeni certifikat plaća se 49 USD.

Prijavi se

Dizajn i razvoj AI proizvoda i usluga

Program sveučilišta MIT (3. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) nudi mogućnost uvida u područje osnova umjetne inteligencije te u istraživanje različitih procesa dizajna proizvoda temeljenih na umjetnoj inteligenciji. Edukacija je prije svega namijenjena tehničkim voditeljima proizvoda koji žele poboljšati svoje razumijevanje umjetne inteligencije. Traje 48 sati, a cijena je 2950 USD.

Prijavi se

Računalna znanost za područje umjetne inteligencije

Program Sveučilišta Harvard (1. mjesto na Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) omogućuje polaznicima bez prethodnog znanja iz računalne znanosti uvid u područje umjetne inteligencije. Polaznici će steći razumijevanje iz računalne znanosti i programiranja, strojnog učenja, načela umjetne inteligencije i dizajniranja inteligentnih sustava. Traje 5 mjeseci (7-22 sata tjedno), a cijena je 448 USD.

Prijavi se

Specijalizacija za duboko učenje (Deep Learning)

Program tvrtke DeepLearning.AI (vodeće tvrtke u području obrazovanja koja razvija globalnu zajednicu talenata u području umjetne inteligencije) nudi mogućnost uvida u područje dubokog učenja i načine izgradnje, treniranja i optimizacije modela strojnog učenja. Traje 140 sati, a cijena je 49 USD mjesečno.

Prijavi se

Podatkovna znanost: strojno učenje

Program Sveučilišta Harvard (1. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) nudi mogućnost uvida u podatkovnu znanost u području strojnog učenja. Tijekom edukacije polaznici će usvojiti znanje potrebno za razumijevanje osnova strojnog učenja, izbjegavanje prekomjernog treniranja sustava, svladavanje najčešće korištenih algoritama i razvoj sustava za preporuke korisnicima. Program je besplatan i traje 24 sata, a službeni certifikat plaća se 109 USD.

Prijavi se

Osnove Google AI-a za strojno učenje temeljeno na webu

Program nudi mogućnost stjecanja uvida u umjetnu inteligenciju kroz edukaciju koje vode stručnjaci iz Googlea. Završetkom edukacije polaznici će naučiti što je umjetna inteligencija a što nije, kako strojno učenje funkcionira i u kakvom je suodnosu s umjetnom inteligencijom i dubokim učenjem, kako koristiti postojeće modele strojnog učenja, te kako programirati vlastite modele dubokog učenja. Traje 50 sati i plaća se 398 USD.

Prijavi se

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u energetskoj industriji i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Boris Miljavac

Siemens Energy

Predsjednik uprave

Mirjana Matešić

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj

Ravnateljica

Mirko Sužnjević

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Docent, Zavod za telekomunikacije

Iva Popović

SELECTIO

Voditeljica projekata regrutacije i selekcije/savjetnica za upravljanje ljudskim resursima

Stručnjak odgovara

Hajdi Ćenan

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju CroAI

Potpredsjednica

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

Vjerujem da je većini prva asocijacija fakultet tehničkog smjera poput FER-a ili FOI-ja, što nije neobično i to jesu adrese za mlade osobe koje kreću na studij i dobre su u računarstvu ili matematici (mnogi stručnjaci u ovom području su matematičari), a svi ti fakulteti već su prilagodili svoje programe potrebama tržišta. Međutim, čak i oni koji nisu nužno tehnički potkovani mogu postati specijalisti za umjetnu inteligenciju jer brzi razvoj te tehnologije prati i brzi razvoj mnogih popratnih uloga - ako želimo razvijati humanocentrička rješenja, potreban je i niz vještina koje nisu samo inženjerske te će doći iz drugih obrazovnih smjerova, primjerice filozofije, psihologije ili dizajna. Ako fakulteti tih smjerova nemaju programe posvećene umjetnoj inteligenciji, postoje brojni online programi koji daju dobar osnovni (poput Elements of AI) ili napredniji set vještina (kao razni programi na edukacijskoj platformi Coursera).

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Danas je znanje dostupnije nego ikada, posebice kroz spomenute online programe koji su udaljeni jedan klik, ali i kroz edukacijske programe koji su u Hrvatskoj dostupni, na primjer, u Algebri. Bitno je imati želju i volju (i strpljenje) za učenje novih vještina, a postojeće iskustvo može biti samo benefit zbog jedinstvenog aspekta koji s njime donose.

Iz medija