Specijalist za IoT

Što specijalist za IoT radi?

Primarni je zadatak inženjera za internet stvari (IoT) stvaranje i razvoj uređaja, senzora i softvera koji omogućava uređaju da se neometano poveže s drugim sustavima. Istražuje, stvara, testira i dokumentira IoT rješenja s integriranim sustavima i uređajima.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Pročitaj

Poslovne vještine

Pročitaj

Dodatne vještine

Pročitaj

Soft vještine

Pročitaj

Kako se educirati za poslove budućnosti?

Brzi i dostupni online programi svjetskih sveučilišta za stjecanje uvida u područje

Uvod u IoT (Internet of Things)

Program kalifornijskog Sveučilišta Irvine (61. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) nudi mogućnost uvida u IoT (Internet of Things). Sadržaj programa pruža uvod u osnove IoT-a, njegovu implementaciju u pametne domove, gradove i industrije te razumijevanje hardwarea poput senzora i aktuatora. Program traje 11 sati, a cijena je 49 USD.

Prijavi se

Microsoft Azure IoT Developer

Program tvrtke Microsoft nudi mogućnost uvida u osnovne vještine potrebne za razvoj i upravljanje IoT rješenjima pomoću Microsoft Azure platforme. Edukacija sadrži teme kao što su povezivanje uređaja, pohrana podataka i analitika. Program je besplatan i traje 38 sati, a službeni certifikat plaća se 80 USD.

Prijavi se

Cjeloviti vodič za izgradnju IoT (Internet od Things) uređaja od početka do tržišta

Program na platformi Udemy nudi mogućnost uvida u područje dizajniranja, kodiranja i izrade IoT (Internet of Things) proizvoda. Sadržaj edukacije dizajniran je kako bi omogućio polaznicima prve korake u izradi IoT proizvoda. Program nudi softverska i hardverska znanja te polaznike vodi potrebnim protokolima. Traje 8 sati, a cijena je 59.99 EUR.

Prijavi se

Uvod u Internet of Things i ugrađene sustave

Program kalifornijskoga Sveučilišta Irvine (61. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) nudi mogućnost uvida u osnovne elemente IoT-a (Internet of Things). Sadržaj edukacije omogućava polazniku razumijevanje komponenti sustava IoT-a, njegova utjecaja na društvo i poslovanje te razumijevanje njegove interakcije s fizičkim svijetom. Program traje 11 sati, a cijena je 49 USD.

Prijavi se

ALGEBRA: Cjelovita priprema za vještine i karijere budućnosti

Back-end developer na PHP-u

U ovom programu polaznici će samostalno napisati, testirati i dokumentirati program u zadanom programskom jeziku i razvojnoj okolini. Samostalno će kreirati SQL upite za rad s bazama podataka te programski povezati baze podataka s programima. Traje 3 - 6 mjeseci, ovisno o dinamici nastave.

Prijavi se

Front-end developer

Program namijenjen svima koji žele uroniti u svijet između dizajnera i programera te žele doprinijeti korisničkom iskustvu. Traje 3 - 6 mjeseci, ovisno o dinamici nastave.

Prijavi se

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u energetskoj industriji i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Boris Miljavac

Siemens Energy

Predsjednik uprave

Mirjana Matešić

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj

Ravnateljica

Mirko Sužnjević

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Docent, Zavod za telekomunikacije

Iva Popović

SELECTIO

Voditeljica projekata regrutacije i selekcije/savjetnica za upravljanje ljudskim resursima

Stručnjak odgovara

Boris Miljavac

Siemens Energy

Predsjednik uprave

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

Kad je o formalnom obrazovanju riječ, najbolji bi smjer bio fakultet elektrotehničkog usmjerenja. Uz to, preporuka je uključivanje u inovatorske grupe. Za ovo radno mjesto dostupan je širok spektar online sadržaja, od niza kraćih videosadržaja za stjecanje osnovnog znanja pa do certifikacijskih tečajeva i edukacija iz područja elektronike i programiranja. Za uspjeh su iznimno važne osobne kompetencije, kreativnost i inovativnost, kao i izražena sklonost učenju, istraživanju i osluškivanju okoline i industrije.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Ako osoba već ima iskustva u programiranju i posjeduje elektrotehnička znanja, važno je uključiti se u radne skupine i brainstormingom s kolegama iznalaziti nova rješenja. Uz to, korisno je aktivno školovanje iz dostupnih online sadržaja i edukacija. Svakako je važna multidisciplinarna pozadina kako bi se ključne ideje kvalitetno prepoznale i uklopile u konačni rezultat ili rješenje.

Iz medija