Inženjer za obnovljivu energiju

Što inženjer za obnovljivu energiju radi?

Ovo je zanimanje dio rastućeg sektora zelenih radnih mjesta, koji uključuju ekološki osviještenu proizvodnju. Inženjer za obnovljivu energiju maksimizira energetski potencijal obnovljivih izvora energije, uključujući vjetar, solarnu i geotermalnu energiju te hidroenergiju.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i korištenja programa, alata i sustava uglavnom iz tehnoloških, računalnih i mehaničkih područja.

Pročitaj

Poslovne vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i primjene metodologija, standarda i procesa u organizaciji i upravljanju poslovnim zadacima.

Pročitaj

Dodatne vještine

Specifična znanja o procesima, protokolima, direktivama ili proizvodima koja su povezana s određenom industrijom i potrebna su za uspješno poslovanje u tom sektoru.

Pročitaj

Soft vještine

Osobne karakteristike i ponašanja koja omogućavaju učinkovitu i skladnu interakciju te rad u specifičnom poslovnom okruženju.

Pročitaj

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u energetskoj industriji i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Boris Miljavac

Siemens Energy

Predsjednik uprave

Mirjana Matešić

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj

Ravnateljica

Mirko Sužnjević

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Docent, Zavod za telekomunikacije

Iva Popović

SELECTIO

Voditeljica projekata regrutacije i selekcije/savjetnica za upravljanje ljudskim resursima

Stručnjak odgovara

Boris Miljavac

Siemens Energy

Predsjednik uprave

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

Proučiti modele, odnosno kurikulume sveučilišta koji pružaju te specijalizacije. Trenutno to mora biti sveučilište izvan Hrvatske, ako žele kvalitetnije obrazovanje, ili bazni inženjerski studij s kolegijima iz te domene na ovdašnjima FER-u ili FSB-u, a kasnije master program na nekom od inozemnih sveučilišta. Uz to, opcija su uvijek online certifikacije ili dulja formalna obrazovanja, primjerice TU DELFT, program Sustainable Energy. Za uspjeh je važno stalno praćenje implementacije obnovljivih izvora energije u raznim aplikacijama te budućih trendova u razvoju tehnologija. Treba istražiti koje kompanije imaju razvijen taj segment te se prijaviti za praksu ili volontiranje.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Steći ih mogu kroz interno upućivanje ako za to postoji prilika kod trenutnog poslodavca, praćenjem trendova i aplikacija tehnologije te odabirom subspecijalističkih studija ili specijalističkih certifikacija i tečajeva. Poželjno bi bilo i istražiti mogućnosti uključivanja u radne skupine ili zajednice te se razmjenom znanja i informacija razvijati u tom smjeru.

Iz medija