Stručnjak za mrežu i baze podataka

Što stručnjak za baze podataka i mreže radi?

Dizajnira, razvija, kontrolira, održava i podržava optimalne performanse i sigurnost sustava informacijske tehnologije i infrastrukture, uključujući baze podataka, hardver i softver, mreže i operativne sustave.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i korištenja programa, alata i sustava uglavnom iz tehnoloških, računalnih i mehaničkih područja.

Pročitaj

Poslovne vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i primjene metodologija, standarda i procesa u organizaciji i upravljanju poslovnim zadacima.

Pročitaj

Dodatne vještine

Specifična znanja o procesima, protokolima, direktivama ili proizvodima koja su povezana s određenom industrijom i potrebna su za uspješno poslovanje u tom sektoru.

Pročitaj

Soft vještine

Osobne karakteristike i ponašanja koja omogućavaju učinkovitu i skladnu interakciju te rad u specifičnom poslovnom okruženju.

Pročitaj

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u autoindustriji i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Ivan Kocijan

Porsche Digital Croatia

Engineering manager

Mirela Tomašek

Rimac Automobili

HR business partner

Hrvoje Džapo

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Voditelj Centra karijera

Darija Škokić

SELECTIO

Voditeljica projekata za regrutiranje i selekciju

Stručnjak odgovara

Ivan Kocijan

Porsche Digital Croatia

Engineering manager

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

Važno je izabrati fakultet koji vas zanima, a na kojem ćete steći zaista dobre osnove, poput FER-a ili PMF-a. Kolegiji koji se bave bazama podataka, naprednim modelima i komunikacijskim mrežama pružit će vam potrebna znanja. Vrijeme studiranja iskoristite za izgradnju osnova, pratite trendove i promjene te se educirajte kvalitetnim online tečajevima. Također, pratite i priključite se različitim grupama koje okupljaju ove stručnjake i ne propuštajte talkove i konferencije.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Vještine izgrađujte s pomoću mentoriranja starijih kolega, ali i radom na projektima s različitim i kompleksnim zahtjevima. Postoji gomila različitih vrsta i različitih implementacija baza podataka, a svaka donosi svoju problematiku. Prikupite široko znanje radom na velikim i distribuiranim bazama podataka. Naravno, formalno učenje i dalje je bitno. Slušajte online tečajeve i učite!

Iz medija