Specijalist za umjetnu inteligenciju i strojno učenje

Što specijalist za umjetnu inteligenciju i strojno učenje radi?

Softverski stručnjak s jakim matematičkim predznanjem i znanjem kodiranja. Ključne su mu odgovornosti dizajn i razvoj sustava za strojno učenje i duboko učenje, izvođenje testova i eksperimenata strojnog učenja te primjena odgovarajućih algoritama. Stalno prati i primjenjuje trendove najnovijih tehnologija i algoritama u domeni strojnog i dubokog učenja.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i korištenja programa, alata i sustava uglavnom iz tehnoloških, računalnih i mehaničkih područja.

Pročitaj

Poslovne vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i primjene metodologija, standarda i procesa u organizaciji i upravljanju poslovnim zadacima.

Pročitaj

Dodatne vještine

Specifična znanja o procesima, protokolima, direktivama ili proizvodima koja su povezana s određenom industrijom i potrebna su za uspješno poslovanje u tom sektoru.

Pročitaj

Soft vještine

Osobne karakteristike i ponašanja koja omogućavaju učinkovitu i skladnu interakciju te rad u specifičnom poslovnom okruženju.

Pročitaj

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u zdravstvu i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Kristian Vlahoviček

Prirodoslovno-matematički fakultet

Profesor računalne biologije

Marija Čepo

SELECTIO

Voditeljica projekata regrutiranja i selekcije

Hajdi Ćenan

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju CroAi

Potpredsjednica

Mirko Sužnjević

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Docent, Zavod za telekomunikacije

Stručnjak odgovara

Hajdi Ćenan

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju CroAI

Potpredsjednica

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

Vjerujem da je većini prva asocijacija fakultet tehničkog smjera poput FER-a ili FOI-ja, što nije neobično i to jesu adrese za mlade osobe koje kreću na studij i dobre su u računarstvu ili matematici (mnogi stručnjaci u ovom području su matematičari), a svi ti fakulteti već su prilagodili svoje programe potrebama tržišta. Međutim, čak i oni koji nisu nužno tehnički potkovani mogu postati specijalisti za umjetnu inteligenciju jer brzi razvoj te tehnologije prati i brzi razvoj mnogih popratnih uloga - ako želimo razvijati humanocentrička rješenja, potreban je i niz vještina koje nisu samo inženjerske te će doći iz drugih obrazovnih smjerova, primjerice filozofije, psihologije ili dizajna. Ako fakulteti tih smjerova nemaju programe posvećene umjetnoj inteligenciji, postoje brojni online programi koji daju dobar osnovni (poput Elements of AI) ili napredniji set vještina (kao razni programi na edukacijskoj platformi Coursera).

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Danas je znanje dostupnije nego ikada, posebice kroz spomenute online programe koji su udaljeni jedan klik, ali i kroz edukacijske programe koji su u Hrvatskoj dostupni, na primjer, u Algebri. Bitno je imati želju i volju (i strpljenje) za učenje novih vještina, a postojeće iskustvo može biti samo benefit zbog jedinstvenog aspekta koji s njime donose.

Iz medija