Računalni biolog

Što računalni biolog radi?

Koristi vještine podatkovnih znanosti, matematike i statistike te ih primjenjuje ih u području znanosti o životu, pri analizi i modeliranju kvantitativnih bioloških podataka. Posebno proučava procese na staničnoj razini, koristeći visokoprotočne eksperimentalne pokuse poput sekvenciranja DNK, RNK, metaboličkog uzorkovanja i slično kao izvor visokodimenzionalnih kompleksnih podataka koji pružaju uvid u funkcioniranje živog svijeta. Primjenjuje prikupljene spoznaje i podatkovne modele u biomedicini, za dijagnostiku i prevenciju nasljednih i okolišem uvjetovanih bolesti. Sudjeluje u postupku razvoja novih dijagnostičkih postupaka i lijekova u eri precizne (personalizirane) medicine.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i korištenja programa, alata i sustava uglavnom iz tehnoloških, računalnih i mehaničkih područja.

Pročitaj

Poslovne vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i primjene metodologija, standarda i procesa u organizaciji i upravljanju poslovnim zadacima.

Pročitaj

Dodatne vještine

Specifična znanja o procesima, protokolima, direktivama ili proizvodima koja su povezana s određenom industrijom i potrebna su za uspješno poslovanje u tom sektoru.

Pročitaj

Soft vještine

Osobne karakteristike i ponašanja koja omogućavaju učinkovitu i skladnu interakciju te rad u specifičnom poslovnom okruženju.

Pročitaj

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u zdravstvu i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Kristian Vlahoviček

Prirodoslovno-matematički fakultet

Profesor računalne biologije

Marija Čepo

SELECTIO

Voditeljica projekata regrutiranja i selekcije

Hajdi Ćenan

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju CroAi

Potpredsjednica

Mirko Sužnjević

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Docent, Zavod za telekomunikacije

Stručnjak odgovara

Kristian Vlahoviček

Prirodoslovno-matematički fakultet

Profesor računalne biologije

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

Važno je naučiti kako pohraniti i kvantitativnim pristupom analizirati i opisati (modelirati) biomedicinske podatke koji su zbog ograničenja eksperimentalnih uvjeta po definiciji često manjkavi, manje točni ili nedovoljno strukturirani. U tom je procesu izuzetno važno poznavanje domene znanosti o životu odakle podaci dolaze, a zatim i poznavanje tehnika i vještina kvantitativne analize podataka i strojnog učenja na podacima. Posljednje su desetljeće u svijetu i kod nas razvijeni kurikulumi iz bioinformatike i računalne biologije koji pružaju polaznicima dovoljno znanja i vještina da krenu u ovom smjeru te povežu biologiju i računalne znanosti.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Kao i u svakoj drugoj sferi, najbolje iskustvo stječe se učenjem u radu na specifičnom problemu. Povežite se s nekom istraživačkom skupinom koja se bavi računalnom biologijom ili tvrtkom koja primjenjuje računalnu biologiju u razvoju proizvoda ili usluga te učite kao 'šegrt'. Tako ćete najbolje uvidjeti gdje su vaše rupe u znanju i potrebnim vještinama, ali čete ih i najbrže popuniti koristeći znanje i iskustvo ljudi koji se time već bave.

Iz medija