Doktor medicine - specijalist

Što doktor medicine - specijalist radi?

Dijagnosticira, liječi i sprečava bolesti, bolesti, ozljede i druga tjelesna i mentalna oštećenja kod ljudi, koristeći specijalizirana ispitivanja, dijagnostičke, medicinske, kirurške, fizičke i psihijatrijske tehnike. Specijalizirao se za određene kategorije bolesti, vrste pacijenata ili metode liječenja i može provoditi medicinsku edukaciju i istraživanje u odabranim područjima specijalizacije.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i korištenja programa, alata i sustava uglavnom iz tehnoloških, računalnih i mehaničkih područja.

Pročitaj

Poslovne vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i primjene metodologija, standarda i procesa u organizaciji i upravljanju poslovnim zadacima.

Pročitaj

Dodatne vještine

Specifična znanja o procesima, protokolima, direktivama ili proizvodima koja su povezana s određenom industrijom i potrebna su za uspješno poslovanje u tom sektoru.

Pročitaj

Soft vještine

Osobne karakteristike i ponašanja koja omogućavaju učinkovitu i skladnu interakciju te rad u specifičnom poslovnom okruženju.

Pročitaj

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u zdravstvu i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Kristian Vlahoviček

Prirodoslovno-matematički fakultet

Profesor računalne biologije

Marija Čepo

SELECTIO

Voditeljica projekata regrutiranja i selekcije

Hajdi Ćenan

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju CroAi

Potpredsjednica

Mirko Sužnjević

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Docent, Zavod za telekomunikacije

Stručnjak odgovara

Kristian Vlahoviček

Prirodoslovno-matematički fakultet

Profesor računalne biologije

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

Uz opet najvažniju komponentu zanimanja, a to je medicinsko znanje, važno je naučiti i razviti osjećaj za kvalitetno i strukturno opisivanje i dokumentiranje opažanja kako biste što kvalitetnije bili pripremljeni za procese digitalnog 'otkrivanja znanja' korištenjem računalnih metoda strojnog učenja i umjetne inteligencije. Ključna komponenta uspjeha bit će znanje o tome kako kvalitetno rukovati vlastitim podacima, ali i o tome kako dohvatiti sada već ogromne količine javno dostupnih biomedicinskih podataka i reducirati ih u iskoristivo znanje. Uz medicinsko obrazovanje, važno je razvijati vještine statistike, automatizacije i računarstva.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Upoznajte domenu, bilo dodatno se obrazujući ili radeći uz skupinu stručnjaka. Ako ste liječnik, iskoristite što više vremena za razvoj kvantitativnih vještina i računarstva uz brojne dostupne online tečajeve.

Iz medija