Analitičar informacijske sigurnosti

Što analitičar informacijske sigurnosti radi?

Ispituje računalne sustave, identificira slabe točke u sigurnosti, razvija i implementira nove sustave, nadgleda i odgovara na sigurnosne probleme. Dizajnira sustave koji štite sigurnost povjerljivih podataka o klijentima ili pojedincima.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Pročitaj

Poslovne vještine

Pročitaj

Dodatne vještine

Pročitaj

Soft vještine

Pročitaj

Kako se educirati za poslove budućnosti?

Brzi i dostupni online programi svjetskih sveučilišta za stjecanje uvida u područje

Osnove kibernetičke sigurnosti

Program Sveučilišta Maryland (50. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) nudi mogućnost uvida u osnove razumijevanja kibernetičke sigurnosti. Polaznici se tijekom edukacije upoznaju s ključnim problemima u području kibernetičke sigurnosti, od tehničkih temelja do etičkih pitanja. Zaštita podataka, privatnost i korištenje elementima kibernetičke sigurnosti kao alatima za postizanje ciljeva poduzeća, institucija ili nacija neke su od tema obrađenih u programu. Besplatan je i traje 21 sat, a službeni certifikat plaća se 49 USD.

Prijavi se

Uvod u kibernetičku sigurnost

Program Sveučilišta Washington (17. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) nudi mogućnost uvida u osnove kibernetičke sigurnosti. Polaznik će steći vještine definiranja ključnih pojmova i koncepata, prepoznavanja potencijalnih prijetnji te načina i sredstava borbe protiv njih. Program je besplatan i traje 30 sati, a službeni certifikat plaća se 199 USD.

Prijavi se

ALGEBRA: Cjelovita priprema za vještine i karijere budućnosti

Certificirani etički haker

Etičko hakiranje je široka praksa koja pokriva razne tehnologije. Sustavnom primjenom metodologija koje se podučavaju u ovom programu, etički hakeri mogu procijeniti gotovo svaku aplikaciju ili infrastrukturu koja im je postavljena, identificirati potencijalne ranjivosti i dati preporuke kako sanirati te ranjivosti. Traje 50 sati.

Prijavi se

Computer Hacking Forensic Investigator (CHFI)

Ovaj trening pruža čvrsto razumijevanje digitalne forenzike, predstavljajući detaljan i metodološki pristup digitalnoj forenzici i analizi dokaza koji se također vrti oko Dark Weba, IoT-a i Cloud forenzike. Traje 40 sati.

Prijavi se

Certificirani mrežni zaštitnik

Ovaj trening je sveobuhvatni program obuke za certifikaciju mrežne sigurnosti, a temelji se na obrazovnom okviru za kibernetičku sigurnost i analizi zadataka radne uloge koju je predstavio Nacionalni okvir kompetencija za infokomunikacije (NICF). Program je također preslikan na uloge Ministarstva obrane (DoD) za administratore sustava/mreže, kao i na globalne radne uloge i odgovornosti utvrđene revidiranim Okvirom 2.0 Nacionalne inicijative za obrazovanje o kibersigurnosti (NICE). Traje 40 sati.

Prijavi se

CISSP (Certificirana sigurnost informacijskih sustava Profesionalni)

CISSP (Certified Information Systems Security Professional) – Trening pruža pregled koncepata informacijske sigurnosti i najboljih praksi u industriji, a fokusira se na osam domena CISSP CBK (Common Body of Knowledge) koje su pokrivene CISSP ispitom. Traje 40 sati.

Prijavi se

CompTIA Security+

Ovaj trening pokriva osnovne vještine potrebne za obavljanje ključnih sigurnosnih funkcija te nastavak i razvoj karijere u području IT sigurnosti. Tijekom treninga usvojit ćete vještine potrebne za instalaciju i konfiguraciju sustava za osiguravanje aplikacija, mreža i uređaja, izvršiti analizu prijetnji i primjenjivati odgovarajuće tehnike ublažavanja, sudjelovati u aktivnostima ublažavanja rizika i djelovati uz svijest o primjenjivim politikama, zakonima i propisima. Traje 40 sati.

Prijavi se

SC-100: Microsoftov arhitekt kibernetičke sigurnosti

Ovim treningom polaznici će usvojiti vještine i znanja potrebne za dizajniranje i procjenu strategija kibernetičke sigurnosti u područjima Zero Trust modela, Governance Risk Compliance (GRC) modela, sigurnosnih operacija (SecOps) te s podacima i aplikacijama. Također ćete naučiti kako dizajnirati i projektirati rješenja koristeći Zero Trust model i specificirati sigurnosne zahtjeve za cloud infrastrukturu u različitim modelima usluga (SaaS, PaaS, IaaS). Traje 7 sati.

Prijavi se

SC-200: Microsoftov analitičar sigurnosnih operacija

Tijekom treninga polaznici će usvojiti vještine i znanja kako umanjiti kibernetičke prijetnje što uključuje istraživanje, pronalaženje i odgovaranje na te prijetnje koristeći tehnologije kao što su Microsoft Sentinel, Microsoft Defender for Cloud i Microsoft 365 Defender. Polaznici će na ovom treningu usvojiti vještine i znanja konfiguriranja i korištenja Microsoft Sentinela i korištenja Kusto Query Languagea (KQL) za otkrivanje, analizu i izvještavanje. Trening je namijenjen osobama koje rade sa sigurnosnim operacijama. Traje 32 sata.

Prijavi se

SC-300: Microsoftov identitet i pristup Administratorr

Ovim treningom IT profesionalci, a osobito IT profesionalci koji se bave područjem kibernetičke sigurnosti i identitetom (engl. identity) usvojit će vještine i znanja potrebne za implementaciju rješenja za upravljanje identitetima temeljenim na Microsoft Azure AD i povezanim tehnologijama. Ovaj trenining obuhvaća identity sadržaj za Azure AD, registraciju aplikacija, uvjetni pristup, upravljanje identitetom (eng. identity governance) i druge identity alate. Traje 32 sata.

Prijavi se

SC-400: Microsoftova zaštita informacija Administrator

Tijekom treninga polaznici će usvojiti vještine i znanja kako zaštititi informacije u Microsoft 365 okolini, upravljati podacima i zaštiti informacije unutar organizacije. Ovaj trening obuhvaća implementaciju politike za sprječavanje gubitka podataka (engl. Data Loss Prevention Policies, DLP), definiranje vrsta osjetljivih informacija, oznake osjetljivosti, politike zadržavanja podataka i enkripciju poruka sustava Office 365. Traje 24 sata.

Prijavi se

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u zdravstvu i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Kristian Vlahoviček

Prirodoslovno-matematički fakultet

Profesor računalne biologije

Marija Čepo

SELECTIO

Voditeljica projekata regrutiranja i selekcije

Hajdi Ćenan

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju CroAi

Potpredsjednica

Mirko Sužnjević

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Docent, Zavod za telekomunikacije

Stručnjak odgovara

Mirko Sužnjević

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Docent, Zavod za telekomunikacije

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

Ovo je zanimanje u kojem su potrebna znanja iz raznih polja. Ključna znanja i vještine vezani su uz dobro poznavanje mrežnih tehnologija, praćenje najnovijih saznanja, standarda i dostignuća u području sigurnosti i pravnih aspekata.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Trebali bi krenuti od sigurnosnih aspekata, a kada su oni vrlo detaljno proučeni i primijenjeni, širiti znanje prema strukturama podataka, pravu, pa čak i fizičkom osiguranju skladišta podataka.

Iz medija