Učitelj strukovnih predmeta

Što učitelj strukovnih predmeta radi?

Učitelj strukovnog obrazovanja, poznat i kao učitelj karijere i tehničkog obrazovanja, podučava učenike u praktičnim vještinama karijere u srednjim, javnim i privatnim obrazovnim institucijama. Cilj učitelja u karijeri i tehničkom obrazovanju jest osposobiti učenike vještinama i alatima koji su im potrebni za bavljenje određenim zanimanjem.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Pročitaj

Poslovne vještine

Pročitaj

Dodatne vještine

Pročitaj

Soft vještine

Pročitaj

Kako se educirati za poslove budućnosti?

Brzi i dostupni online programi svjetskih sveučilišta za stjecanje uvida u područje

Inkluzivna online nastava

Program Sveučilišta John Hopkins (14. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) nudi mogućnost uvida u inkluzivnu pedagogiju i njezinu primjenu u nastavi. Edukacija istražuje kako metode UDL (Universal Design for Learning) i metode inkluzivne pedagogije pozitivno utječu na ishode učenja s naglaskom na online nastavu. Program je besplatan i traje 5 sati.

Prijavi se

Misli globalno: tečaj osposobljavanja nastavnika

Program sveučilišta Barcelona (151. - 200. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) nudi edukaciju u području globalne kompetencije u sektoru obrazovanja. Grupa od sedam obrazovnih institucija financirana sredstvima programa Erasmus+ razvila je edukaciju koja istražuje što je globalna kompetencija u obrazovanju i kako se može učinkovito steći. Program je besplatan i traje 31 sat.

Prijavi se

Poučavanje i učenje pismenosti: ciljevi, pristupi i pedagogija

Program Sveučilišta Illinois (49. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) nudi edukaciju iz područja učenja i primjene pismenosti. Polaznici će se upoznati s novim pristupom primjene pismenosti u različitim medijima, modelima komunikacije, kulturama i kontekstima. Program je osmišljen za učitelje u školama, kao i za druge zainteresirane za poučavanje i učenje pismenosti. Program je besplatan i traje 16 sati, a službeni certifikat plaća se 49 USD.

Prijavi se

Temelji poučavanja: Biti učitelj

Program Commonwealth zaklade za edukaciju nudi mogućnost uvida u osnove podučavanja za sve polaznike koji se žele okušati u ulozi edukatora neovisno o vrsti, mjestu i namjeni edukacije. Polaznici će imati priliku naučiti osnovne pedagoške metode. Program je besplatan i traje 11 sati, a službeni certifikat plaća se 49 USD.

Prijavi se

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u obrazovanju i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Hrvoje Džapo

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Voditelj Centra karijera

Neven Vrček

Fakultet organizacije i informatike

Istraživač i predavač

Vedrana Pribičević

Zagrebačka škola ekonomije i managementa

Profesorica ekonomije

Tanja Prekodravac

SELECTIO

Direktorica organizacijskog dizajna i razvoja

Stručnjak odgovara

Vedrana Pribičević

Zagrebačka škola ekonomije i managementa

Profesorica ekonomije

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

STEM fakulteti imaju i smjerove koji su namijenjeni edukaciji, a posljednjih su godina nepravedno zapostavljeni. Ako niste tipičan inženjer, nego ste više ekstrovertirani i volite raditi s ljudima, posao nastavnika može biti iznimno ispunjujuć. Za uspjeh je najbitnije znati prepoznati i motivirati talente.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Ako vam je dosta samotnog programiranja za računalom i želite svojem životu dati smisao tako da počnete podučavati, za početak ponudite svoju pomoć učenicima koji imaju problema s tehničkim predmetima. Tako ćete brzo saznati je li to posao za vas, a ako shvatite da jest, za inspiraciju na YouTubeu možete pratiti kanale profesora koji na zabavan i moderan način učenicima tumače gradivo.

Iz medija