Inženjer robotike

Što inženjer robotike radi?

Dizajnira sustave koji omogućavaju obavljanje zadanih zadataka bez ljudske intervencije ili s vrlo malo intervencije (manje od 10% ljudske intervencije). Ova bi pozicija trebala ulagati sve napore u povećanje učinkovitost skladišne i proizvodne robotike kako bi se eliminirali rizici, smanjili troškovi i povećala učinkovitost.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i korištenja programa, alata i sustava uglavnom iz tehnoloških, računalnih i mehaničkih područja.

Pročitaj

Poslovne vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i primjene metodologija, standarda i procesa u organizaciji i upravljanju poslovnim zadacima.

Pročitaj

Dodatne vještine

Specifična znanja o procesima, protokolima, direktivama ili proizvodima koja su povezana s određenom industrijom i potrebna su za uspješno poslovanje u tom sektoru.

Pročitaj

Soft vještine

Osobne karakteristike i ponašanja koja omogućavaju učinkovitu i skladnu interakciju te rad u specifičnom poslovnom okruženju.

Pročitaj

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u obrazovanju i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Hrvoje Džapo

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Voditelj Centra karijera

Neven Vrček

Fakultet organizacije i informatike

Istraživač i predavač

Vedrana Pribičević

Zagrebačka škola ekonomije i managementa

Profesorica ekonomije

Tanja Prekodravac

SELECTIO

Direktorica organizacijskog dizajna i razvoja

Stručnjak odgovara

Hrvoje Džapo

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Voditelj Centra karijera

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

Inženjeri robotike možda su i među najsvestranijim interdisciplinarnim inženjerima, od kojih se očekuju znanja iz različitih područja, kao što su matematika, fizika, elektrotehnika, strojarstvo, računarstvo, umjetna inteligencija itd. Budući inženjeri robotike moraju biti spremni na izazove povezivanja brojnih područja u jednu funkcionalnu cjelinu, pri čemu trebaju biti svjesni da neće moći biti eksperti u svim područjima istodobno. Svoje obrazovanje mogu započeti krenuvši od bilo kojeg aspekta iz područja robotike, a u okviru diplomskog studija robotike steći će sve potrebne horizontalne kompetencije te dobiti priliku usavršavati se u nekom od specifičnih područja koje ih najviše zanima.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Za sve koji već rade i nisu prije stekli šire obrazovanje u području robotike, bilo bi najbolje krenuti s proširivanjem znanja u nekom od područja u kojem već imaju iskustvo u smjeru primjene u robotskim sustavima (npr. elektronika, automatizirano upravljanje, umjetna inteligencija i slično). Znanja se najbolje stječu radom na konkretnim projektima, a dobar početak su hobistički projekti koji imaju potencijal da prerastu u nešto ozbiljnije. Budući da se pojavljuje sve veća potreba za inženjerima robotike, kako u startup tvrtkama tako i u etabliranim kompanijama, svatko tko ima želju i motivaciju baviti se ovim područjem najbrže će steći potrebna znanja i kompetencije uključivanjem u projekte takvih tvrtki.

Iz medija