Analitičar informacijske sigurnosti

Što analitičar informacijske sigurnosti radi?

Ispituje računalne sustave, identificira slabe točke u sigurnosti, razvija i implementira nove sustave, nadgleda i odgovara na sigurnosne probleme. Dizajnira sustave koji štite sigurnost povjerljivih podataka o korisnicima.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i korištenja programa, alata i sustava uglavnom iz tehnoloških, računalnih i mehaničkih područja.

Pročitaj

Poslovne vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i primjene metodologija, standarda i procesa u organizaciji i upravljanju poslovnim zadacima.

Pročitaj

Dodatne vještine

Specifična znanja o procesima, protokolima, direktivama ili proizvodima koja su povezana s određenom industrijom i potrebna su za uspješno poslovanje u tom sektoru.

Pročitaj

Soft vještine

Osobne karakteristike i ponašanja koja omogućavaju učinkovitu i skladnu interakciju te rad u specifičnom poslovnom okruženju.

Pročitaj

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u obrazovanju i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Hrvoje Džapo

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Voditelj Centra karijera

Neven Vrček

Fakultet organizacije i informatike

Istraživač i predavač

Vedrana Pribičević

Zagrebačka škola ekonomije i managementa

Profesorica ekonomije

Tanja Prekodravac

SELECTIO

Direktorica organizacijskog dizajna i razvoja

Stručnjak odgovara

Hrvoje Džapo

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Voditelj Centra karijera

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

Analitičar informacijske sigurnosti u doba digitalne transformacije društva postaje izuzetno značajno i cijenjeno zanimanje jer je nužno za sigurnost poslovanja bilo koje ozbiljne kompanije. Svi oni koji se žele baviti ovim područjem trebali bi svoje obrazovanje započeti stjecanjem uobičajenih kompetencija koje se traže od programera, mrežnih i sistemskih administratora ili administratora baza podataka. Uz to, važno je steći i dobre matematičke kompetencije jer je informacijska sigurnost spoj programskog inženjerstva, matematike i analitičkog načina razmišljanja. Postoje brojni stručni i sveučilišni nastavni programi koji budućim inženjerima informacijske sigurnosti pružaju potrebna znanja, a koja se najbolje upotpunjavaju radom na stvarnim projektima i u tvrtkama za informacijsku sigurnost.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Svi oni koji već rade kao programeri ili sistemski administratori, a žele svoju karijeru usmjeriti u ovome pravcu, vjerojatno već posjeduju dovoljne osnovne kompetencije iz područja programiranja i upravljanja složenim informacijskim sustavima, koje je potrebno proširiti. Najbolji način za to su specijalistički studiji, stručni tečajevi, online edukacije i rad na konkretnim projektima u tvrtkama koje se bave informacijskom sigurnošću.

Iz medija