Specijalist za IoT

Što specijalist za IoT radi?

Primarni je zadatak inženjera za internet stvari (IoT) stvaranje i razvoj uređaja, senzora i softvera koji omogućava uređaju da se neometano poveže s drugim sustavima. Istražuje, stvara, testira i dokumentira IoT rješenja s integriranim sustavima i uređajima.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i korištenja programa, alata i sustava uglavnom iz tehnoloških, računalnih i mehaničkih područja.

Pročitaj

Poslovne vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i primjene metodologija, standarda i procesa u organizaciji i upravljanju poslovnim zadacima.

Pročitaj

Dodatne vještine

Specifična znanja o procesima, protokolima, direktivama ili proizvodima koja su povezana s određenom industrijom i potrebna su za uspješno poslovanje u tom sektoru.

Pročitaj

Soft vještine

Osobne karakteristike i ponašanja koja omogućavaju učinkovitu i skladnu interakciju te rad u specifičnom poslovnom okruženju.

Pročitaj

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u naprednoj proizvodnji i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Matija Kopić

Gideon Brothers

Osnivač i CEO

Hrvoje Džapo

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Voditelj Centra karijera

Vedrana Pribičević

Zagrebačka škola ekonomije i managementa

Profesorica ekonomije

Tanja Prekodravac

SELECTIO

Direktorica organizacijskog dizajna i razvoja

Stručnjak odgovara

Berislav Lastrić

A1 Hrvatska

ICT program manager

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

IoT kao koncept objedinjava, ustvari, brojne tehnologije: samu opremu u polju i način na koji ona funkcionira, pripadajuće tehnologije kojima se prikupljaju i obrađuju podaci, mehanizme prijenosa podataka, platforme za prihvat podataka i upravljanje uređajima, razvoj aplikativnih sustava te integracije s poslovnim sustavima, sigurnost obrade i prijenosa podataka i još mnoge druge. Stoga se specijalist za IoT najčešće profilira kao ekspert u jednom od područja tehnologija s područjem industrijske primjene. To ga razlikuje od IoT BDM-a (business developera), koji će više biti orijentiran na primjenu poslovnog modela.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Specijalist za IoT sigurno će verificirati postojeća rješenja tehnološke potpore poslovanju te uz primjenu najboljih praksi dizajnirati i promovirati nove usluge IoT-a. Takav se stručnjak treba profilirati u jednom ili više tehnoloških područja. To potencijalno zvuči kao faktor ograničenja samo u svojoj domeni ekspertize, pa stoga valja, nadalje, imati motivaciju da u kontinuitetu prati sve disruptivne trendove u odabranom tehnološkom području i utjecaj u primijenjenoj grani industrije te da raste usporedo s trendovima industrije. Istovremeno se može biti prepoznat kao top-ekspert , a time su i mogućnosti za primanja daleko veći i od samih BDM-ova. Potrebe za specijalistima za IoT sigurno su veće u razvijenim kompanijama s većim volumenima poslovnih transakcija i većom zrelosti poslovnih procesa jer će potreba za tehnološka unapređenja i potrebe optimizacije pojedinih faza procesa puno lakše i brže doći na vidjelo.

Iz medija