Specijalist za organizacijski razvoj

Što specijalist za organizacijski razvoj radi?

Zadatak mu je kontinuirano raditi na organizacijskim poboljšanjima u svim odjelima tvrtke, procjenom i utvrđivanjem mogućnosti za povećanje efikasnosti. Osim što planiraju, specijalisti za organizacijski razvoj podučavaju i savjetuju se s pojedincima i timovima kako bi riješili organizacijske izazove te osmišljavaju i provode programe obuke i izvedbe.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i korištenja programa, alata i sustava uglavnom iz tehnoloških, računalnih i mehaničkih područja.

Pročitaj

Poslovne vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i primjene metodologija, standarda i procesa u organizaciji i upravljanju poslovnim zadacima.

Pročitaj

Dodatne vještine

Specifična znanja o procesima, protokolima, direktivama ili proizvodima koja su povezana s određenom industrijom i potrebna su za uspješno poslovanje u tom sektoru.

Pročitaj

Soft vještine

Osobne karakteristike i ponašanja koja omogućavaju učinkovitu i skladnu interakciju te rad u specifičnom poslovnom okruženju.

Pročitaj

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u maloprodaji proizvoda i usluga i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Berislav Lastrić

A1 Hrvatska

ICT program manager

Tomislav Bilić

Inchoo

Osnivač i CEO

Vedrana Pribičević

Zagrebačka škola ekonomije i managementa

Profesorica ekonomije

Iva Popović

SELECTIO

HR konzultantica i trenerica

Stručnjak odgovara

Tanja Prekodravac

SELECTIO

Direktorica organizacijskog dizajna i razvoja

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

Specijalist za organizacijski razvoj je zanimanje koje traži svestranost. Stručnjak ovog profila planira mogućnosti za razvoj tvrtke i proširenje – primarno za razvoj planova, razvoj poslovanja i njihovu daljnju provedbu i promociju. Nadalje, istražuje tržište, sudjeluje u vođenju oglašivačkih kampanja i provedbi marketinških programa, prikazuje nove proizvode na tržištu, radi na smanjenju troškova i povećanju profitabilnosti aktivnosti tvrtke... Ukratko, bavi se rješavanjem strateških zadataka tvrtke. Može se reći da je rad na ovoj poziciji obiman i odgovoran. Profesija je relativno nova, ali i tražena. Stoga je potrebno šire obrazovanje, treba znati zakonodavne norme, osnove ekonomije, sociologije, psihologije i marketinga te organizacije rada i pravila poslovne dokumentacije. Bazno obrazovanje može biti ekonomski fakultet uz odabir izbornih predmeta iz navedenih područja, a zatim ciljane kraće edukacije ovisno o ponudi na tržištu edukacija u Hrvatskoj i inozemstvu, modularni programi, postdiplomski studij, MBA.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Na postojećem radnom mjestu iskoristite sve dostupne mogućnosti, primjerice kroz rad na različitim projektima i slično, kako biste iskustveno proširili svoje kompetencije. Planirajte razvoj svojih kompetencija za ovo radno mjesto nekoliko godina unaprijed (nenadane se ponude ne dogode često ako nemate potrebne kompetencije), osobito ako bi to bila karijerna transformacija iz sasvim drugog poslovnog iskustva. To uključuje i "prijelazno" radno mjesto, koje bi služilo za širenje i razvoj ciljanih kompetencija, a i ciljane kraće edukacije ovisno o ponudi na tržištu edukacija u Hrvatskoj i inozemstvu, modularne programe, postdiplomski studij, MBA, pohađanje konferencija te umrežavanje s dionicima iz industrije koji su relevantni izvori informacija i inovacija. Potrebno je posjedovati želju za savršenstvom, sposobnost rješavanja zahtjevnih situacija i brzo donositi odluke, imati osjećaj svrhe u ovom poslu i kapacitet za pronalaženje pravog pristupa svakom klijentu, kao i kompromisa u dijalogu s osobljem i kupcima.

Iz medija