Specijalist za automatizaciju procesa

Što specijalist za automatizaciju procesa radi?

Analizira postojeće poslovne procese i zahtjeve, prikuplja iskustva, ideje i potrebe korisnika, identificira područja i prilike za automatizaciju te predlaže rješenja. Prikuplja i obrađuje ključne podatke uz primjenu modernih metoda analitike i provodi vizualizaciju izvještaja. Surađuje s ostalim poslovnim stručnjacima pri osmišljavanju rješenja te izradi specifikacije i studija izvedivosti i isplativosti automatizacije. Razvija mrežne procese i programe koji se koriste za automatizaciju, prikupljanja, transformacije i isporuke operativnih podataka tvrtke.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i korištenja programa, alata i sustava uglavnom iz tehnoloških, računalnih i mehaničkih područja.

Pročitaj

Poslovne vještine

Specifična znanja i sposobnosti razumijevanja i primjene metodologija, standarda i procesa u organizaciji i upravljanju poslovnim zadacima.

Pročitaj

Dodatne vještine

Specifična znanja o procesima, protokolima, direktivama ili proizvodima koja su povezana s određenom industrijom i potrebna su za uspješno poslovanje u tom sektoru.

Pročitaj

Soft vještine

Osobne karakteristike i ponašanja koja omogućavaju učinkovitu i skladnu interakciju te rad u specifičnom poslovnom okruženju.

Pročitaj

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u maloprodaji proizvoda i usluga i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Berislav Lastrić

A1 Hrvatska

ICT program manager

Tomislav Bilić

Inchoo

Osnivač i CEO

Vedrana Pribičević

Zagrebačka škola ekonomije i managementa

Profesorica ekonomije

Iva Popović

SELECTIO

HR konzultantica i trenerica

Stručnjak odgovara

Berislav Lastrić

A1 Hrvatska

ICT program manager

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

Vještine specijalista za automatizaciju razlikuju se za područja automatizacije s hardverskim i softverskim robotima, prije svega u domeni tehničkih vještina. Za softverske robote svakako je dobar preduvjet znanje programiranja u nekim skriptnim jezicima. Oba stručnjaka trebala bi imati razvijenu sposobnost analitičkog razmišljanja o strukturi procesa i njegova tijeka.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Postoje već brojni alati s ugrađenim karakteristikama za crtanje i strukturiranje. Za kvalitetno shvaćanje procesa svakako je dobro razumjeti poslovnog korisnika i prioritete poslovanja. U fazi primjene automatizacije bitno je kako će funkcionirati dio automatiziranog procesa u ostatku procesa koji nije automatiziran, pa treba znati sve relevantne kontrolne točke i testiranja prije nego što se pusti u život.

Iz medija