Data inženjer

Što Data inženjer radi?

Njegov je zadatak obrada, odnosno dohvat, čišćenje i transformacija podataka. Koristeći različite programske jezike i alate, radi sa strukturiranim, polustrukturiranim i nestrukturiranim izvorima podataka te je zadužen za automatizaciju procesa obrade podataka koji se zatim upotrebljavaju za naprednu analitiku.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Pročitaj

Poslovne vještine

Pročitaj

Dodatne vještine

Pročitaj

Soft vještine

Pročitaj

Kako se educirati za poslove budućnosti?

Brzi i dostupni online programi svjetskih sveučilišta za stjecanje uvida u područje

Upravljanje velikim bazama podataka (Big data) u klasterima i pohrana u oblaku

Program tvrtke Cloudera nudi mogućnost stjecanja vještina upravljanja velikim bazama podataka (Big Data), njihovo učitavanje u klastere i pohrana u oblaku. Polaznici će završetkom edukacije znati kreirati upite pomoću distribuiranih SQL sustava kao što su Apache Hive i Apache Impala. Traje 20 sati, a cijena je 49 USD mjesečno.

Prijavi se

Big Data analitika s Hadoopom i Apache Sparkom

Program na platformi LinkedIn nudi mogućnost uvida u sustav Apache Hadoop. Edukacija objedinjuje Hadoop distribuirani datotečni sustav (HDFS) i Spark tehnologiju za izgradnju skalabilnih i optimiziranih načina analize podataka. Traje 1 sat, a cijena je 25.81 EUR.

Prijavi se

Napredne strukture podataka

Program Sveučilišta MIT (3. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) nudi mogućnost uvida u različite smjerove istraživanja naprednih struktura podataka. Širok raspon različitih struktura podataka uključuje geometrijske i vremenske strukture podataka, a polaznici će saznati više i o pohranjivanju koje se događa tijekom vremenskog niza. Program je besplatan je i traje 30 sati.

Prijavi se

Specijalizacija za velike baze podataka (Big Data)

Program kalifornijskoga Sveučilišta San Diego (21. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) nudi mogućnost uvida u utjecaj velikih baza podataka na poslovanje. Program vodi polaznika osnovama korištenja sustava Hadoop, Spark, Pig i Hive. Specijalizacija će polaznika pripremiti za učinkovitu komunikaciju sa znanstvenicima podataka i osnovno istraživanje velikih, složenih skupova podataka. Traje 13 sati, a cijena je 49 USD.

Prijavi se

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u maloprodaji proizvoda i usluga i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Berislav Lastrić

A1 Hrvatska

ICT program manager

Tomislav Bilić

Inchoo

Osnivač i CEO

Vedrana Pribičević

Zagrebačka škola ekonomije i managementa

Profesorica ekonomije

Iva Popović

SELECTIO

HR konzultantica i trenerica

Stručnjak odgovara

Matija Žulj

AGRIVI

Osnivač i direktor

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

Danas je više od 80 posto podataka koje poduzeća prikupljaju nestrukturirano, a u njima se često nalaze neprocjenjive informacije koju mogu poslužiti kao izvori konkurentskih prednosti. Vještine data inženjera iznimno su tražene i potražnja za njima u budućim će godinama rasti zbog visoke dodatne vrijednosti koju mogu donijeti poduzećima.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Danas nije moguće biti dobar u svojem poslu bez snažnog oslanjanja na podatke, a unošenje znanja pojedine industrije/domene snažna je prednost za izradu podatkovnih rješenja za tu industriju. Postoji velik izbor online edukacija koje omogućavaju da kroz tečajeve/seminare otkrijete je li karijera data inženjera pravi izbor za vas.

Iz medija