Javni sektor

Zaposlenik budućnosti u javnom sektoru bit će fokusiran na tehnologiju, podatke i analitiku s izraženim kolaborativnim i fleksibilnim pristupom za ad hoc projekte, mobilan i spreman za rad s bilo kojeg mjesta. Uz jak aspekt društvene odgovornosti, stalno će tražiti prilike za ostvarivanje javnog interesa. Tako budućnost javnog sektora i zaposlenika 2035. analizira i vidi konzultantska kuća Deloitte.

'Razvoj javnog sektora u budućnosti temeljit će se na primjeni automatizacije radnih procesa i njihovoj orkestraciji, a platforma za to bit će umjetna inteligencija. Automatizacija će izmjestiti cijeli niz nepotrebnih radnih postupaka i sudjelovanja u njima, a orkestracija će ih povezati i urediti pitanje protoka podataka i radnih procesa. Ako se pritom primijeni i umjetna inteligencija, koja sada to već odrađuje na nekim osnovnim razinama, onda možemo očekivati bolju uslugu za krajnje korisnike - građane i organizacije. Napredak u tehnologijama i platformama omogućava nam da se prihvatimo uređenja i složenih procesa, ali nam za to treba i više od tehnologije; promjene su potrebne na razini organizacije i uređenja samog javnog sektora, u smislu smanjenja složenosti i potrebe za primjenom digitalne transformacije, smanjujući nepotrebnu administraciju i arhaične potvrde, dopise, priznanice, pečate i tome slično.',

Ratko Mutavdžić

Microsoft

Direktor za tehnologiju zadužen za srednju i istočnu Europu

10 zanimanja budućnosti

Zanimanja u padu

Službenik za računovodstvo, knjigovodstvo i obračun plaća

Službenik za unos podataka

Administrativni i izvršni tajnik

Stručnjak za prodaju i marketing

Službenik za evidentiranje sirovina i upravljanje zalihama

Menadžer poslovnih usluga i administracije

Računovođa i revizor

Pravnik

Specijalist za ljudske resurse

Službenik za usklađenost

EKSKLUZIVNI SPECIJAL: POGLED U SVIJET LJUDI KOJI VEĆ DANAS RADE NA POSLOVIMA BUDUĆNOSTI

Ovo su priče o ljudima koji svojim znanjem pomiču granice, rade s najnovijim tehnologijama na inovativnim proizvodima i uslugama te su pokretači transformacije u svojim industrijama.
Evo kako svatko od nas može steći vještine za poslove budućnosti!

Luka Škacan Luka Škacan

Radio je u Njemačkoj, Engleskoj, na Bliskom istoku i u Africi, a sada je dio tima koji vodi digitalnu transformaciju jedne od naših najvećih kompanija

“Morate vladati tehnologijama da biste se njima bavili, ali vam to neće jamčiti da ste bolji od prosjeka. Boljim vas čine karakteristike kojima možete utjecati na ljude – da učinkovitije rade svoj posao i da ostvarite zajednički uspjeh.”

Luka Škacan

Hrvatska pošta

Direktor službe za unapređenje poslovanja Hrvatske pošte i direktor tvrtke kćeri Locodels

Industrija: Javni sektor

Pročitaj reportažu