Specijalist za kibernetičku sigurnost

Što specijalist za kibernetičku sigurnost radi?

Dizajnira sustave koji štite sigurnost povjerljivih podataka o klijentima ili pojedincima. Ispituje računalne sustave, identificira slabe točke u sigurnosti, razvija i implementira nove sustave, nadgleda i odgovara na sigurnosne probleme.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Pročitaj

Poslovne vještine

Pročitaj

Dodatne vještine

Pročitaj

Soft vještine

Pročitaj

Kako se educirati za poslove budućnosti?

Brzi i dostupni online programi svjetskih sveučilišta za stjecanje uvida u područje

Upravljanje rizikom kibernetičke sigurnosti

Program RIT-a (Rochester Institute of Technology) nudi mogućnost uvida u načine identificiranja kibernetičkih prijetnji. Izloženost, određivanje razine rizika, definiranje kontrole i mjera zaštite te analiza troškova i učinka na poslovanje elementi su kibernetičke sigurnosti obrađeni u edukaciji. Program je besplatan i traje 80 sati, a certifikat se plaća 399 USD.

Prijavi se

IT osnove za specijalizaciju kibernetičke sigurnosti

Program tvrtke IBM nudi mogućnost uvida u alate i procese kibernetičke sigurnosti, administraciju sustava, ranjivost operativnog sustava i baze podataka, vrste kibernetičkih napada i osnove umrežavanja. Polaznici će proširiti znanje i u područjima kriptografije i digitalne forenzike. Program traje 60 sati, a cijena je 49 USD mjesečno.

Prijavi se

ALGEBRA: Cjelovita priprema za vještine i karijere budućnosti

CISCO mrežni suradnik – CCNA

Program znanja i vještine potrebne za dizajniranje, izgradnju i održavanje manjih i srednje velikih računalnih mreža. U posebno opremljenom laboratoriju polaznici će imati pristup mrežnoj opremi potrebnoj za provođenje svih predviđenih vježbi. Traje 3 - 6 mjeseci, ovisno o dinamici nastave.

Prijavi se

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u u financijskoj industriji i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Nikola Škorić

Electrocoin

Osnivač i CEO

Hrvoje Balen

Visoko učilište Algebra

Član uprave

Dejan Donev

Erste banka

Direktor digitalnog poslovanja

Tanja Prekodravac

SELECTIO

Direktorica organizacijskog dizajna i razvoja

Stručnjak odgovara

Hrvoje Balen

Visoko učilište Algebra

Član Uprave

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

Nove tehnologije i sve bolja povezanost neprestano otvaraju nove prilike napadačima, pa je neprestano usavršavanje u ovoj 'igri mačke i miša' imperativ. Namjerno ovo ne bih zvao zanimanjem jer je riječ o pozivu za koji treba biti spreman svakodnevno učiti nove stvari. Mladima bih preporučio da započnu s redovnim preddiplomskim studijem računarstva, a da se nakon toga odluče za diplomski iz sistemskog inženjerstva ili kibernetičke sigurnosti.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Za one koji već rade, i dalje postoji opcija izvanrednog studiranja izvan radnog vremena, a za one s malo više predznanja postoji niz fantastičnih seminara ili usavršavanja koja se provode u učionicama, hibridno u mentorskom formatu ili online uživo. Algebra već godinama jedina provodi edukacije i certifikacijske ispite za Certified Ethical Hackera, Certified Network Defendera, Computer Hacking Forensic Investigatora ili Certified Security Analysta / Licenced Penetration Testera. Uz ovakva školovanja zbog dinamike stvari nužno je koristiti razne online izvore školovanja, kako od samih softverskih vendora tako i otvorenih platformi.

Iz medija