Financijske usluge

S rastom očekivanja potrošača koji žele nove digitalne financijske usluge te ulaskom novih tehnologija i novih fintech igrača na tržište, financijski je sektor među onima koje očekuje jedna od najvećih transformacija u ovom desetljeću. Pandemija je dodatno ubrzala sve veću upotrebu beskontaktnog plaćanja i financijskih aplikacija, a pod utjecajem strojnog učenja, umjetne inteligencije, clouda i blockchaina očekuju se novi poslovni modeli i inovativne usluge u segmentima plaćanja, upravljanja osobnim financijama i investicijama kao što su kriptovalute, s naglaskom na sigurnosti. Uz sve to, u financijskom sektoru otvaraju se mnoge prilike za inovativna zanimanja i karijeru.

'U tehnološkom aspektu očekujemo dominaciju tzv. REST API tehnologija i standarda, koji omogućavaju povezivanje te jednostavno i standardizirano komuniciranje između internih i vanjskih sustava. Takva integracija omogućava kvalitetniji i širi opseg usluga za klijente, neovisno o tome tko je njezin inicijalni pružatelj, banka ili vanjski partner. Ne treba zaboraviti ni daljnji razvoj blockchain tehnologije, posebno u segmentu potencijalnih izdanja digitalnih valuta od središnjih banaka u budućnosti, o čemu postoje određene, zasad još ipak samo inicijalne najave.',

Dejan Donev

Erste grupa

Direktor za digitalno poslovanje

10 zanimanja budućnosti

Zanimanja u padu

Službenik za unos podataka

Službenik za računovodstvo, knjigovodstvo i obračun plaća

Administrativni i izvršni tajnik

Računovođa i revizor

Službenik u korisničkoj službi

Bankar i bankarsko osoblje

Službenik za statistiku, financije i osiguranje

Osiguravatelj

Generalni i operativni menadžer

Financijski analitičar

EKSKLUZIVNI SPECIJAL: POGLED U SVIJET LJUDI KOJI VEĆ DANAS RADE NA POSLOVIMA BUDUĆNOSTI

Ovo su priče o ljudima koji svojim znanjem pomiču granice, rade s najnovijim tehnologijama na inovativnim proizvodima i uslugama te su pokretači transformacije u svojim industrijama.
Evo kako svatko od nas može steći vještine za poslove budućnosti!

Marin Maržić Marin Maržić

Bio je stručnjak za sigurnost na internetu, a onda je postao glavni developer jedne od najbrže rastućih fintech tvrtki

“Kriptovalute su poluga demokratizacije I decentralizacije. No mi smo konzervativni kod preuzimanja rizika. U startu smo stvari postavili ovako: radimo nešto što još nije baš svima potpuno jasno i to je dovoljno teško, pa 'ajmo da barem sve bude čisto.”

Marin Maržić

Electrocoin

Direktor operacija i glavni developer

Industrija: Financijske usluge

Pročitaj reportažu