Inženjer za obnovljivu energiju

Što inženjer za obnovljivu energiju radi?

Ovo je zanimanje dio rastućeg sektora zelenih radnih mjesta, koji uključuju ekološki osviještenu proizvodnju. Inženjer za obnovljivu energiju maksimizira energetski potencijal obnovljivih izvora energije, uključujući vjetar, solarnu i geotermalnu energiju te hidroenergiju.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Pročitaj

Poslovne vještine

Pročitaj

Dodatne vještine

Pročitaj

Soft vještine

Pročitaj

Kako se educirati za poslove budućnosti?

Brzi i dostupni online programi svjetskih sveučilišta za stjecanje uvida u područje

Uvod u solarne ćelije

Program danskog Tehničkog sveučilišta (151. - 200. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) pruža edukaciju u području povijesti i načina rada solarnih ćelija te važnosti i proizvodnje solarne energije. Program je besplatan i traje 23 sata, a službeni certifikat plaća se 49 USD.

Prijavi se

Organske solarne ćelije - teorija i praksa

Program danskog Tehničkog sveučilišta (151. - 200. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) pruža uvid u teoriju vezanu za organske solarne ćelije te opisuje tri glavna istraživačka područja: materijale, stabilnost i obradu. Besplatan je i traje 23 sata, a službeni certifikat plaća se 49 USD.

Prijavi se

Istraživanje shema obnovljive energije

Program Sveučilišta Pennsylvania (15. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) nudi mogućnost uvida u ključne komponente fotonaponskih vjetroelektrana i hidroelektrana. Educirat ćete se o fotonaponskim komponentama sustava i znanstvenim zakonima bitnim za rad sustava obnovljive energije. Program je besplatan i traje 14 sati, a službeni certifikat plaća se 49 USD.

Prijavi se

Obnovljivi izvori energije i poduzetništvo zelene gradnje

Program Sveučilišta Duke (31. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) integrira alate, trendove i savjete iz područja poduzetništva radi stvaranja dodatne vrijednosti u sektorima obnovljive energije i zelene gradnje. Besplatan je i traje 17 sati, a službeni certifikat plaća se 49 USD.

Prijavi se

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u energetskoj industriji i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Boris Miljavac

Siemens Energy

Predsjednik uprave

Mirjana Matešić

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj

Ravnateljica

Mirko Sužnjević

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Docent, Zavod za telekomunikacije

Iva Popović

SELECTIO

Voditeljica projekata regrutacije i selekcije/savjetnica za upravljanje ljudskim resursima

Stručnjak odgovara

Boris Miljavac

Siemens Energy

Predsjednik uprave

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

Proučiti modele, odnosno kurikulume sveučilišta koji pružaju te specijalizacije. Trenutno to mora biti sveučilište izvan Hrvatske, ako žele kvalitetnije obrazovanje, ili bazni inženjerski studij s kolegijima iz te domene na ovdašnjima FER-u ili FSB-u, a kasnije master program na nekom od inozemnih sveučilišta. Uz to, opcija su uvijek online certifikacije ili dulja formalna obrazovanja, primjerice TU DELFT, program Sustainable Energy. Za uspjeh je važno stalno praćenje implementacije obnovljivih izvora energije u raznim aplikacijama te budućih trendova u razvoju tehnologija. Treba istražiti koje kompanije imaju razvijen taj segment te se prijaviti za praksu ili volontiranje.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Steći ih mogu kroz interno upućivanje ako za to postoji prilika kod trenutnog poslodavca, praćenjem trendova i aplikacija tehnologije te odabirom subspecijalističkih studija ili specijalističkih certifikacija i tečajeva. Poželjno bi bilo i istražiti mogućnosti uključivanja u radne skupine ili zajednice te se razmjenom znanja i informacija razvijati u tom smjeru.

Iz medija