Inženjer robotike

Što inženjer robotike radi?

Dizajnira sustave koji omogućavaju obavljanje zadanih zadataka bez ljudske intervencije ili s vrlo malo intervencije (manje od 10% ljudske intervencije). Ova bi pozicija trebala ulagati sve napore u povećanje učinkovitost skladišne i proizvodne robotike kako bi se eliminirali rizici, smanjili troškovi i povećala učinkovitost.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Pročitaj

Poslovne vještine

Pročitaj

Dodatne vještine

Pročitaj

Soft vještine

Pročitaj

Kako se educirati za poslove budućnosti?

Brzi i dostupni online programi svjetskih sveučilišta za stjecanje uvida u područje

Robotika, zračna robotika

Program Sveučilišta u Pennsylvaniji (15. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta) nudi mogućnost stjecanja uvida u osnove zračne robotike i dizajn kvadrotornih modela. Polaznici će tijekom edukacije steći vještine potrebne za razvoj dinamičnih modela i sustava za snalaženje i operiranje u 3D prostoru. Traje 17 sati, a cijena je 79 USD.

Prijavi se

Moderna robotika, Tečaj 1: temelji kretanja robota

Program Sveučilišta Northwestern (30. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta) nudi mogućnost stjecanja uvida u temeljne matematičke modele koji se primjenjuju u svim granama robotike. Edukacija se sastoji od elemenata ključnih za poznavanje područja robotske konfiguracije u serijskim mehanizmima i zatvorenim modelima. Traje 24 sata, a cijena je 49 USD mjesečno.

Prijavi se

Specijalizacija za robotiku

Program Sveučilišta u Pennsylvaniji (15. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta) nudi mogućnost stjecanja uvida u koncept robotskog kretanja. Koncept kretanja robota uključuje: odnos robota s okolišem, navigaciju na različitim oblicima terena, pokrete robota radi prolaska fizičkih zapreka i izvršavanje kompleksnih pokreta. Traje 150 sati, a cijena je 79 USD mjesečno.

Prijavi se

Software inženjering u području robotike

Program na platformi Udemy nudi edukaciju u području robotike. Tijekom edukacije polaznici će upoznati osnove robotike, programe za simulaciju okoliša, software potreban za dizajn i razvoj robota te navigacijske modele koji se primjenjuju za kretnje i snalaženje robota u prostoru. Traje 225 sati, a cijena je 399 USD mjesečno.

Prijavi se

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u energetskoj industriji i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Boris Miljavac

Siemens Energy

Predsjednik uprave

Mirjana Matešić

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj

Ravnateljica

Mirko Sužnjević

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Docent, Zavod za telekomunikacije

Iva Popović

SELECTIO

Voditeljica projekata regrutacije i selekcije/savjetnica za upravljanje ljudskim resursima

Stručnjak odgovara

Matija Kopić

Gideon Brothers

Suosnivač i CEO

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

Zajedničko svim našim R&D timovima koji se bave core robotičkim tehnologijama jest C++ programski jezik. Jako je korisno poznavanje operacijskog sustava Linux, ROS-a (Robot Operating System) kao komunikacijskog frameworka te Dockera kao virtualizacijske tehnologije. Od ostalih tehnologija svakako valja izdvojiti još i Python, Flask, Angular i Nginx.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Developerima bez robotičkog iskustva preporučili bismo da krenu od ROS-a te da rade na vlastitim projektima, uključujući i simulacijske modele. Postoje, naravno, i mnogi tutorijali na webu i online predavanja koja koriste ROS, tako da su i to dobre opcije za početak.

Iz medija