Energetska industrija

Potrošnja energije najbolje pokazuje naš puls u svakodnevnom životu. Način kako se energija proizvodi i koristi mijenja se dramatično. Cilj je održivi razvoj koji stvara ekonomski rast, pokazuje analiza konzultantske kuće Deloitte. Istraživanje McKinseya pokazuje da primjena novih tehnologija i pametnih rješenja u gradovima može generirati vrijednost od gotovo 150 milijardi eura kroz benefite i uštede u potrošnji energije i gradskom prijevozu.

'Predviđanja su da će potrošnja električne energije do 2040. godine narasti za 40 posto, a najveći generatori tog rasta bit će sektori poput energetike, prometa i graditeljstva. Stoga se nameće zaključak da uz povećanje potrošnje električne energije svakako trebamo smanjiti štetne emisije, a to možemo napraviti samo ukoliko dekarboniziramo proizvodnju struje. Primjena novih tehnologija na energetskom tržištu zahtijeva i stručnjake sa specifičnim stručnim znanjima poput projektiranja i prilagođavanja energetskih sustava, poznavanja energetske dokumentacije, terminologije i zakonodavstva te protokola u slučaju prekida opskrbe ili kvara na sustavu. Također, očekuje se analitičko i kritičko razmišljanje, točnost i detaljan pristup u radu te timski rad.',

Boris Miljavac

Siemens Energy

Predsjednik Uprave

10 zanimanja budućnosti

Zanimanja u padu

Administrativni i izvršni tajnik

Rudar i radnik za vađenje nafte

Službenik za računovodstvo, knjigovodstvo i obračun plaća

Računovođa i revizori

Operator za proizvodnju električne energije

Operator vađenja nafte

Administrativni radnik

Službenik za unos podataka

EKSKLUZIVNI SPECIJAL: POGLED U SVIJET LJUDI KOJI VEĆ DANAS RADE NA POSLOVIMA BUDUĆNOSTI

Ovo su priče o ljudima koji svojim znanjem pomiču granice, rade s najnovijim tehnologijama na inovativnim proizvodima i uslugama te su pokretači transformacije u svojim industrijama.
Evo kako svatko od nas može steći vještine za poslove budućnosti!

Antun Pfeifer Antun Pfeifer

“Nedostaje nam plina, struja je poskupjela... Moj posao je pronaći kako do energije na održiviji i jeftiniji način”

“Našim proračunima možemo pomoći u donošenju odluka koje će se u konačnici odraziti na to hoće li energija biti jeftinija za kućanstva i industriju, koliko će trebati podrške u socioekonomskoj komponenti, koliko će se društvo angažirati da opća populacija prihvati nove tehnologije.”

Antun Pfeifer

FSB Zagreb

Konzultant za obnovljive izvore energije

Industrija: Energetska industrija i tehnologije

Pročitaj reportažu