Stručnjak za zaštitu okoliša

Što stručnjak za zaštitu okoliša radi?

Osigurava stručnu pomoć i tehničku ekspertizu u području okoliša i ekoloških znanosti te analize utjecaja na okoliš za sve aktivnosti, usluge i proizvode koje tvrtke i/ili organizacije stavljaju na tržište.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Pročitaj

Poslovne vještine

Pročitaj

Dodatne vještine

Pročitaj

Soft vještine

Pročitaj

Kako se educirati za poslove budućnosti?

Brzi i dostupni online programi svjetskih sveučilišta za stjecanje uvida u područje

Uvod u održivost

Program Sveučilišta Illinois (49. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) nudi edukaciju iz područja osnova održivosti. Edukacija procese održivosti sagledava u odnosu na stanovništvo, ekosustav, globalne promjene, energiju, poljoprivredu, vodu, ekonomiju i politiku okoliša. Traje 25 sati i besplatan je, a službeni certifikat plaća se 49 USD.

Prijavi se

Rad prema održivoj budućnosti: koncepti i pristupi

Program švedskog Sveučilišta Lund (151. - 200. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) omogućuje razvijanje sposobnosti kritičkog promišljanja polaznika kako bi integrirali različite perspektive ekološke, društvene i ekonomske održivosti u svoje specifično područje interesa ili istraživanja. Traje 25 sati i basplatan je, a službeni certifikat plaća se 49 USD.

Prijavi se

Doba održivog razvoja

Program Sveučilišta Columbia (8. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) osigurava razumijevanje ključnih izazova i načina održivog razvoja, odnosno gospodarskog razvoja koji je društveno i ekološki održiv. Traje 30 sati i besplatan je.

Prijavi se

Globalno upravljanje okolišem

Program Tehničkog sveučilišta u Danskoj (151. - 200. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) predstavlja globalne trendove koji utječu na okoliš i životne uvjete te različite sustave upravljanja i pristupa koji se primjenjuju diljem svijeta za upravljanje okolišem. Traje 10 sati i basplatan je, a službeni certifikat plaća se 49 USD.

Prijavi se

Uvod u pravo i politiku zaštite okoliša

Program Sveučilišta Sjeverne Karoline Chapel Hil (29. mjesto prema Šangajskoj listi 2022.) usmjeren je na postojeću pravnu regulativu u području onečišćenja, zakona o vodama, ugroženih vrsta, otrovnih tvari, analize utjecaja na okoliš i rizika za okoliš. Traje 14 sati i basplatan je, službeni certifikat plaća se 49 USD.

Prijavi se

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u autoindustriji i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Ivan Kocijan

Porsche Digital Croatia

Engineering manager

Mirela Tomašek

Rimac Automobili

HR business partner

Hrvoje Džapo

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Voditelj Centra karijera

Darija Škokić

SELECTIO

Voditeljica projekata za regrutiranje i selekciju

Stručnjak odgovara

Tanja Prekodravac

SELECTIO

Direktorica organizacijskog dizajna i razvoja

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

I ovo je zanimanje povezano s jednim od glavnih trendova u autoindustriji: prepoznavanjem i stvaranjem novih i lakših materijala koji se koriste u proizvodnji automobila s ciljem uštede energije i manjeg utjecaja na okoliš. U proizvodnji automobila fokus je na korištenju reciklata i regenerata za neke dijelove te na tome kako ih uključiti u proizvodne procese, a da karakteristike materijala ostanu zadovoljene. Za ovo zanimanje preporuka je Kemijsko-tehnološki fakultet, uz poznavanje ekologije i zaštite okoliša te zakonske regulative.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Iako je za ovo zanimanje najčešće osnova Kemijsko-tehnološki fakultet, nije striktno u diplomskom obrazovanju i vrsti fakulteta. Naravno, uz stalno dodatno educiranje u novim trendovima i tehnološkim novitetima. Također, jako je povezano s društveno odgovornim poslovanjem i očuvanjem okoliša. Poželjno je biti član Automotive Industry Action Groupa kako biste pratili trendove u industriji, mogućnosti edukacija i sve ostale važne informacije.

Iz medija