Inženjer robotike

Što inženjer robotike radi?

Dizajnira sustave koji omogućavaju obavljanje zadanih zadataka bez ljudske intervencije ili s vrlo malo intervencije (manje od 10% ljudske intervencije). Ova bi pozicija trebala ulagati sve napore u povećanje učinkovitost skladišne i proizvodne robotike kako bi se eliminirali rizici, smanjili troškovi i povećala učinkovitost.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Pročitaj

Poslovne vještine

Pročitaj

Dodatne vještine

Pročitaj

Soft vještine

Pročitaj

Kako se educirati za poslove budućnosti?

Brzi i dostupni online programi svjetskih sveučilišta za stjecanje uvida u područje

Robotika, zračna robotika

Program Sveučilišta u Pennsylvaniji (15. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta) nudi mogućnost stjecanja uvida u osnove zračne robotike i dizajn kvadrotornih modela. Polaznici će tijekom edukacije steći vještine potrebne za razvoj dinamičnih modela i sustava za snalaženje i operiranje u 3D prostoru. Traje 17 sati, a cijena je 79 USD.

Prijavi se

Moderna robotika, Tečaj 1: temelji kretanja robota

Program Sveučilišta Northwestern (30. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta) nudi mogućnost stjecanja uvida u temeljne matematičke modele koji se primjenjuju u svim granama robotike. Edukacija se sastoji od elemenata ključnih za poznavanje područja robotske konfiguracije u serijskim mehanizmima i zatvorenim modelima. Traje 24 sata, a cijena je 49 USD mjesečno.

Prijavi se

Specijalizacija za robotiku

Program Sveučilišta u Pennsylvaniji (15. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta) nudi mogućnost stjecanja uvida u koncept robotskog kretanja. Koncept kretanja robota uključuje: odnos robota s okolišem, navigaciju na različitim oblicima terena, pokrete robota radi prolaska fizičkih zapreka i izvršavanje kompleksnih pokreta. Traje 150 sati, a cijena je 79 USD mjesečno.

Prijavi se

Software inženjering u području robotike

Program na platformi Udemy nudi edukaciju u području robotike. Tijekom edukacije polaznici će upoznati osnove robotike, programe za simulaciju okoliša, software potreban za dizajn i razvoj robota te navigacijske modele koji se primjenjuju za kretnje i snalaženje robota u prostoru. Traje 225 sati, a cijena je 399 USD mjesečno.

Prijavi se

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u autoindustriji i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Ivan Kocijan

Porsche Digital Croatia

Engineering manager

Mirela Tomašek

Rimac Automobili

HR business partner

Hrvoje Džapo

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Voditelj Centra karijera

Darija Škokić

SELECTIO

Voditeljica projekata za regrutiranje i selekciju

Stručnjak odgovara

Tanja Prekodravac

SELECTIO

Direktorica organizacijskog dizajna i razvoja

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

Kad je riječ o obrazovanju, odabir je Kemijsko-tehnološki fakultet ili Fakultet strojarstva i brodogradnje. Ovo je jako traženo zanimanje u autoindustriji jer je glavni zadatak prepoznavanje i stvaranje novih materijala te njihova implementacija u proizvodne procese. Novi materijali odnose se na sintetičke materijale (polipropilene), ali i na metale tj. na legure. Glavni cilj je smanjivanje mase, odnosno težine, uz istovremeno osiguravanje kvalitete s ciljem uštede energije i manjeg utjecaja na okoliš.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Inženjeri se mogu educirati u razvojnim centrima velikih proizvođača polimera, u kojima mogu naučiti kako karakteristike polimera utječu na cijeli automobil. Dakle, za ovo zanimanje nema lakih i brzih tečajeva. No, praćenje radnih procesa puno se može naučiti, ali primarno uz završeni fakultet. Poželjno je biti član Automotive Industry Action Groupa kako biste pratili trendove u industriji, mogućnosti edukacija i sve ostale važne informacije.

Iz medija