Inženjer materijala

Što inženjer materijala radi?

Radi u industrijskim pogonima za proizvodnju materijala, u laboratorijima za ispitivanje svojstava materijala (kontrola kvalitete sirovina i proizvoda i sl.) te u razvojno-istraživačkim laboratorijima. U kontekstu rada u gospodarstvu, najčešće radi u proizvodnji materijala i na razvoju materijala. Kontrolira postupke njihove proizvodnje te uvodi nove materijale u proizvodnju.

Koje su vještine potrebne za ovo radno mjesto?

Tehničke vještine

Pročitaj

Poslovne vještine

Pročitaj

Dodatne vještine

Pročitaj

Soft vještine

Pročitaj

Kako se educirati za poslove budućnosti?

Brzi i dostupni online programi svjetskih sveučilišta za stjecanje uvida u područje

Tehnološka primjena znanosti o materijalima

Program Sveučilišta Arizona (101. - 150. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) nudi mogućnost stjecanja uvida u ključne procese u području znanosti o materijalima. Kristalne strukture, oblik i svojstva metala te fazni dijagrami ključni su elementi s kojima će se polaznici susresti tijekom edukacije. Traje 6 mjeseci, a cijena je 39 USD mjesečno.

Prijavi se

Ponašanje materijala

Program Sveučilišta Georgia Tech (151. - 200. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) nudi mogućnost stjecanja uvida u ponašanje metala i njihova svojstva. Edukacija sadrži temeljno znanje iz područja znanosti o materijalima, podijeljeno u lekcije o atomskim strukturama, kristalnim strukturama te atomskim i mikroskopskim defektima. Traje 25 sati i besplatan je, a službeni certifikat plaća se 49 USD.

Prijavi se

Znanost o materijalima: 10 stvari koje bi svaki inženjer trebao znati

Program Sveučilišta Davis u Kaliforniji (101. - 150. mjesto prema Šangajskoj listi sveučilišta 2022.) nudi mogućnost stjecanja uvida u svojstva materijala i vrstu njihove primjene. Završetkom edukacije polaznik će znati prepoznavati materijale koji se često koriste u inženjerstvu, objasniti principe znanosti o materijalima i ulozi termičkih procesa. Traje 8 sati i besplatan je, a službeni certifikat plaća se 49 USD.

Prijavi se

Unaprijedi svoj super powwwer za posao budućnosti

Iskoristi svoj super powwwer: Gen Z na poslu

Iskoristi svoj super powwwer.

Prijavi se za posao budućnosti u A1 Hrvatska

Prijavi se!

AI. SOCIAL. GREEN: Otkrivamo popularne poslove budućnosti

STEMI ŠKOLA BUDUĆNOSTI: mentori koji pomažu učenicima izgraditi svoj super powwwer

Izgradi svoj super powwwer.

Prijavi se za STEMI školu

budućnosti

Prijavi se!

Tim stručnjaka donosi vještine i savjete za zanimanja budućnosti

Ekspertni tim u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki prvi put u Hrvatskoj analizira najvažnije vještine za 100 zanimanja budućnosti u 10 industrija. Na svakoj industriji radio je poseban tim. Ovo su stručnjaci koji vam donose listu najvažnijih vještina za zanimanja budućnosti u autoindustriji i savjete kako se odmah za njih obrazovati.

Ivan Kocijan

Porsche Digital Croatia

Engineering manager

Mirela Tomašek

Rimac Automobili

HR business partner

Hrvoje Džapo

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Voditelj Centra karijera

Darija Škokić

SELECTIO

Voditeljica projekata za regrutiranje i selekciju

Stručnjak odgovara

Tanja Prekodravac

SELECTIO

Direktorica organizacijskog dizajna i razvoja

Što preporučujete onima koji se tek počinju obrazovati za ovo radno mjesto? Gdje se obrazovati i što je važno za uspjeh?

Kad je riječ o obrazovanju, odabir je Kemijsko-tehnološki fakultet ili Fakultet strojarstva i brodogradnje. Ovo je jako traženo zanimanje u autoindustriji jer je glavni zadatak prepoznavanje i stvaranje novih materijala te njihova implementacija u proizvodne procese. Novi materijali odnose se na sintetičke materijale (polipropilene), ali i na metale tj. na legure. Glavni cilj je smanjivanje mase, odnosno težine, uz istovremeno osiguravanje kvalitete s ciljem uštede energije i manjeg utjecaja na okoliš.

Što preporučujete onima koji već rade, a ovo im je zanimanje zanimljivo? Kako steći potrebne vještine?

Inženjeri se mogu educirati u razvojnim centrima velikih proizvođača polimera, u kojima mogu naučiti kako karakteristike polimera utječu na cijeli automobil. Dakle, za ovo zanimanje nema lakih i brzih tečajeva. No, praćenje radnih procesa puno se može naučiti, ali primarno uz završeni fakultet. Poželjno je biti član Automotive Industry Action Groupa kako biste pratili trendove u industriji, mogućnosti edukacija i sve ostale važne informacije.

Iz medija